Πώς σχολιάζουν τα ρωσικά ΜΜΕ το ρήγμα της ρωσικής Εκκλησίας με το Πατριαρχείο

Τι σημαίνει για τους Ρώσους θρησκευόμενους η απόφαση της Ιεράς Συνόδου


ΚΟΣΜΟΣ
19:45
16/10/2018
Πώς σχολιάζουν τα ρωσικά ΜΜΕ το ρήγμα της ρωσικής Εκκλησίας με το Πατριαρχείο
29
loading

Όλα σχεδόν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στο ρήγμα της Ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο επικύρωσε η απόφαση της Ιεράς συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας να διακόψει πλήρως την ευχαριστιακή κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δηλαδή να διακόψει τις σχέσεις της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Παράλληλα η Ιερά σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κάλεσε του προκαθήμενους των άλλων εκκλησιών να εκφράσουν την δική τους εκτίμηση για τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το ρήγμα αυτό επήλθε μετά τη απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αναιρέσει την απόφαση που είχε ληφθεί τον 17ο αιώνα σύμφωνα με την οποία η Μητρόπολις του Κιέβου περνούσε υπό την δικαιοδοσία του Πατριαρχείου τη Μόσχας και να άρει τον αφορισμό και την καθαίρεση που είχε επιβληθεί στον «πατριάρχη» Φιλάρετο της Ουκρανίας καθώς και στον μέχρι πρόσφατα σχισματικό «αρχιεπίσκοπο» Μακάριο τους οποίους επανέφερε στην κανονική τάξη.

«Η διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπήρξε η λογική συνέπεια των αποφάσεων αυτών», δηλώνει ο διευθυντής του Κέντρου μελέτης θρησκευτικών και κοινωνικών προβλημάτων του Ινστιτούτου Ευρώπης Ρομάν Λουνκίν, στην εφημερίδα Kommersant επισημαίνοντας ότι οι θρησκευόμενοι δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στα μυστήρια που τελούνται σε ναούς που βρίσκονται υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε όλο τον κόσμο, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα είναι σημαντικό να διατυπώσουν τις απόψεις τους οι αρχηγοί των ορθοδόξων εκκλησιών σε διάφορες χώρες» επισημαίνει ο Λουνκίν, προσθέτοντας ότι «προς το παρόν ούτε μια εκκλησία δεν ενέκρινε ευθέως τις ενέργειες του Βαρθολομαίου, ο οποίος μπορεί να βρεθεί στην μειοψηφία».

Ο καθηγητής της θεολογικής ακαδημίας της Μόσχας Αλεξέι Όσιποφ, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Izvestia επισημαίνει ότι μετά την διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο οι εκκλησίες κατά τόπους δεν μπορεί να σιωπήσουν, θα πρέπει να εκφρασθούν. «Το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί. Προς το παρόν πολλοί βρίσκονται σε αναμονή. όμως εάν δύο εκκλησίες διακόπτουν την κοινωνία, τότε θα πρέπει είτε να επιλέξουν την μία εκ των πλευρών, είτε να διακόψουν την κοινωνία και με τις δύο» εκτιμά ο Όσιποφ. Ο ίδιος προσθέτει ότι « στην πραγματικότητα, κάθε κατά τόπον εκκλησία πρέπει να διακόψει την ευχαριστιακή κοινωνία είτε με τον Οικουμενικό Πατριαρχείο, είτε με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Δεν είναι μια τόσο απλή κατάσταση».

Η εφημερίδα Rbk επισημαίνει ότι οι θρησκευόμενοι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά την απόφαση της Ιεράς συνόδου εφεξής δεν πρέπει να προσεύχονται στους ναούς που βρίσκονται υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εάν αυτό συμβεί, τους περιμένει η τιμωρία. Εάν προσευχηθούν σε «απαγορευμένους ναούς» θα είναι υποχρεωμένοι να μετανοήσουν για το αμάρτημα τους αυτό στην εξομολόγηση. Υπό απαγόρευση για τους ρώσους θρησκευόμενους επισημαίνει η ρωσική εφημερίδα βρίσκονται όλες οι ορθόδοξες εκκλησίες που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς και οι εκκλησίες που βρίσκονται στο Άγιο Όρος.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

29
σχόλια
 1. avatar Μα Όλα

  Αυτά ειναι ότι ακριβώς δίδαξε ο Κύριος; Για ποιούς ακριβώς δηλαδή μαρτύρησε ο Θεάνθρωπος; Άδικο έχει να μας γυρίσει την πλάτη οριστικά ; Μα πόσο ματαιόδοξοι και άθεοι ειναι οι υποτίθεται επίσημοι εκπρόσωποί του επι γης ;! Ντροπή σε όλους τους! Το ανθρώπινο γένος δεν έχει καμία ελπίδα...

  1. avatar ΤΡΑΧΑΝΑΣ

   Η ελπίδα του ανθρώπινου γένους βρίσκεται στήν επιστήμη, στήν έρευνα, στή φιλοσοφία και στήν τέχνη. Σίγουρα μακρυά από το φανατισμό.

 2. avatar Παύσον εκκλησίας τα σκάνδαλα!

  Ο καυμενος ο ρώσος θέλει να γίνει ο νέος οικουμενικός πατριάρχης!
  Αυτά ακούει ο κοσμάκης και το γυρίζει στη μπυρες και στις «δούλες του θεού»!!

 3. avatar Στελιος34

  Οχι αλλο καρβουνο..

 4. avatar Ας δούμε τι λέει ο αλάθητος Λόγος του Θεού,η Αγία Γραφή,γι’αυτό το θέμα σε αντίθεση μετο τι κάνουν οι άνθρωποι&η ψεύτικη θρησκεία.Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

  Ο Ιησούς Χριστός που είναι ο αρχηγός της χριστιανικής πίστης είπε με ακρίβεια πως πρέπει να είναι οι μαθητές Του αλλά και ότι θα έρθουν πολλοί ψευδοπροφήτες και ψευδοχριστιανοί και θα πλανησουν πολλούς και ιδιαίτερα αυτούς που δεν διαβάζουν οι ίδιοι τον Λόγο του Θεού, την Αγία Γραφή για να μάθουν την αλήθεια για την σωτηρία τους και πως μπορούν να έχουν αιώνια ζωή. Οι επαγγελματίες της θρησκείας γνωρίζουν την τάση του ανθρώπου να "θρησκευει" για αυτό έχουν κάνει θρησκείες και εκκλησίες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των παπάδων αλλά και των αμαρτωλών ανθρώπων. Οι επαγγελματίες Φαρισαίοι δεν λένε όλη την αλήθεια στους ανθρώπους. Δηλαδή ότι πρέπει να μετανοήσουν για την αμαρτία τους (γιατί σύμφωνα με την Αγία Γραφή όλοι οι άνθρωποι έχουν κάνει πράγματα ενάντια στο άγιο θέλημα του Θεού). Να πιστέψουν ότι ο Ιησούς Χριστός που ήταν Υιός Θεού και αναμάρτητος πέθανε στην θέση τους και αναστήθηκε. Αφού το πιστέψουν αυτό τότε να το ομολογήσουν οι ίδιοι με το στόμα τους και να βαπτιστούν για να γίνουν αληθινοί χριστιανοί. Αν δεχτεί κάποιος τον αναστημένο Ιησού Χριστό σαν προσωπικό του σωτήρα και αν πιστεψει ότι ο Ιησούς αναστήθηκε από τους νεκρούς τότε θα λάβει το Άγιο Πνεύμα και θα γίνει παιδί Θεού. Το Άγιο Πνεύμα θα οδηγήσει τον αληθινό χριστιανό σε όλη την αλήθεια, θα αλλάξει την ζωή του και ο άνθρωπος θα μάθει να ζει στην αλήθεια, αγάπη, δικαιοσύνη, καλοσύνη, ευσπλαχνία,φιλαδελφεία που θέλει ο Θεός από τα παιδιά Του. Αυτά που κάνουν οι παπάδες είναι πολιτική,+θέλουν χρήμα+δόξα.

  1. avatar Ποιοι είναι;

   Ποιοι είναι, μωρέ, "οι", κατά τον αλάθητο προτεστάντη, "επαγγελματίες Φαρισαίοι";

  2. avatar Μη νομίζεις

   Μη νομίζεις ότι είσαι απλανής οδηγός. Προέρχεσαι από προτεσταντική ομάδα, που προήλθε από σχίσμα κι αυτό από άλλο σχίσμα. Όλες αυτές οι ομάδες δημιουργήθηκαν από τον εγωισμό των ανθρώπων. Ταπείνωση λοιπόν -"ο ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται"- , μετάνοια, αποκήρυξη και απόπτυση της πλάνης και επιστροφή στη μία και μοναδική Εκκλησία του Χριστού. Τα υπόλοιπα είναι πλάνη, κουραφέξαλα και εκπορεύονται εκ του πονηρού.

  3. avatar Να μετανοούμε

   Να μετανοούμε, να μετανοούμε, αδελφέ (κι εσύ το δέχεσαι). Η μετάνοια δεν είναι μια στιγμιαία πράξη. Πρέπει να είναι διαρκής (εφ' όρου ζωής). Και βέβαια να εξομολογούμαστε τις αμαρτίες μας.

  4. avatar Δείξε

   Δείξε κι εσύ λοιπόν, ως αληθινό παιδί του Θεού, αγάπη, καλοσύνη, ευσπλαχνία και φιλαδελφία, όπως διδάσκεις. Σου το ζητάει, όπως λες κι εσύ, ο Θεός.

  5. avatar Ποιος ζήτησε τη γνώμη σου

   Ποιος ζήτησε τη γνώμη σου, προτεστάντη; Ποιος σε ανακήρυξε δάσκαλο της αλήθειας, ελεγκτή όλων, γεμάτο κατάκριση; Πρόσεχε τον εαυτό σου. Με το μέτρο που κρίνεις, θα κριθείς.

  6. avatar Αφού έχεις άγνοια

   Αφού έχεις άγνοια, γιατί μιλάς;

  7. avatar Και έλεγα:

   Και έλεγα: "Δεν θα εμφανισθεί ο γνωστός προτεστάντης;". Αδελφέ μου, όσα λες ισχύουν κατεξοχήν για τον προτεσταντισμό. Πόσες χιλιάδες κομμάτια έγινε, κομμένα και ραμμένα σε ανθρώπινα μέτρα, φιλοδοξίες και πλάνες; Και όμως όλοι αυτοί ισχυρίζονται ότι τους φωτίζει -ή τους αποστέλλει- ο Χριστός ή το άγιο Πνεύμα. Όταν λοιπόν βγάλεις το δοκάρι από το μάτι σου, τότε θα μπορέσεις να δεις και το σκουπιδάκι στο μάτι του αδελφού σου, σύμφωνα με τη διδασκαλία του Κυρίου.

 5. avatar Εθνοφυλετισμός

  Το 1871 το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταδίκασε τον Εθνοφυλετισμό, δηλαδή την πολυδιάσπαση των ορθοδόξων σύμφωνα με εθνικιστικά κριτήρια.Τώρα ο Βαρθολομαίος κάνει αυτά που καταδίκαζε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εκδικείται τη Ρωσία επειδή δε συμμετείχε στην ορθόδοξη σύνοδο της Κρήτης, όπου ήθελε να περάσει το πρωτείο του και να γίνει ο Πάπας των ορθοδόξων.Τα ίδια έκανε και πριν χρόνια στην Εσθονία. Τα ίδια προσπάθησε να κάνει και στην Ελλάδα επί Χριστόδουλου, προσπαθώντας να διαχωρίσει ακόμη και τον ίδιο λαό, τους Έλληνες, σε Βορειοανατολικούς και νότιους. Ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να διαλύσει την Ορθοδοξία.

  1. avatar Είσαι απόλυτος.

   Είσαι απόλυτος. Δεν βρίσκομαι μέσα στο μυαλό του Οικουμενικού Πατριάρχη, δεν γνωρίζω τις σκέψεις του, είμαι άμοιρος θεολογίας, εκκλησιαστικής ιστορίας, κανονικού δικαίου κ.λπ. Επομένως, δηλώνω αναρμόδιος να κάνω οποιαδήποτε κρίση. Εύχομαι πάντως και προσεύχομαι να γίνει το σωστό, να αποκατασταθεί η κοινωνία μεταξύ ορθοδόξων, να μην έχουμε ρήγματα και σχίσματα, να μην υπάρξουν -αλίμονο!- αρπαγές εκκλησιών και προσκυνημάτων, ταραχές και, προπάντων, μακριά ο εθνοφυλετισμός, που οφείλεται πάντοτε σε πολιτικές παρεμβάσεις (νομίζω).

   1. avatar Εθνοφυλετισμός

    Άμα δεν βλέπεις ειδήσεις, δεν ξέρεις ιστορία, αγαπητέ, πως μπορείς χωρίς επιχειρήματα να με κρίνεις για "απόλυτο"; Αυτή είναι η αλήθεια για τον Βαρθολομαίο. Ανέφερα γεγονότα.

    1. avatar Είσαι απόλυτος.

     Διάβασε τα άρθρα των Πειραιώς Σεραφείμ, Ναυπάκτου Ιεροθέου, π. Θεοδώρου Ζήση κ.ά. στο Romfea.gr για σωστή ενημέρωση (και μη βλέπεις τις οποιεσδήποτε ειδήσεις).
     Και πάλι με συγχωρείς. Με ειλικρινή αγάπη.

    2. avatar Είσαι απόλυτος.

     Αν σε πρόσβαλα, ζητώ συγγνώμη. Πάντως η κρίση σου δείχνει βιασύνη.

     1. avatar Εθνοφυλετισμός

      Δεκτή η συγγνώμη σου, αφού παραδέχεσαι ότι δεν είσαι σχετικός με αυτά τα θέματα.

    3. avatar Είσαι απόλυτος.

     Πού βλέπεις τις ειδήσεις; Πώς ξέρεις ότι "ο Βαρθολομαίος εκδικείται"; Πώς αποδεικνύεται αυτό; -για να το μάθω κι εγώ. Θα μπορούσες να διαβάσεις άρθρα π.χ. στο romfea.gr, έγκριτων κληρικών, λογίων μοναχών και καθηγητών (αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούν όλοι και σε όλα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη). Εγώ πάντως θεολόγος δεν είμαι.

     1. avatar Εθνοφυλετισμός

      Ζούμε στην εποχή της ενημέρωσης, των πολλών και ποικίλων διαφορετικών μέσων, που και τα γεγονότα με εικόνες και τα πρακτικά των συναντήσεων βγαίνουν στη δημοσιότητα, αγαπητέ, και με ρωτάς που βλέπεις τις ειδήσεις; και ιστορία να μη γνωρίζεις, σου ανέφερα τι κάνει ο Βαρθολομαίος τα τελευταία δέκα χρόνια, και μου λες ότι έχω "βιασύνη". Έλεος.

 6. avatar dk.

  Sorry, μα όλοι εδώ κάτω δεν καταλάβατε. Είναι το τέλος μιας κατοχής πολλών εκατοντάδων χρόνων. Και από την άλλη ορατό κραχ μιας παραμυθίας περί της "Τρίτης Ρώμης".

 7. avatar μυαλό πάντως δεν βάζετε

  μια ζωή από την ίδρυση σας στα ίδια λασπόνερα κολυμπάτε. αφού ρημάξατε το βυζάντιο με τις φαγωμάρες σας και ξεκόψατε από τη δύση, διαλύστε τώρα ότι απέμεινε...

  1. avatar Το Βυζάντιο

   Το Βυζάντιο το ρήμαξε η Δύση με την Δ΄ Σταυροφορία. Διάβασε λίγο Runciman.

 8. avatar Λέλα

  το μεγαλείο της χριστιανικής αγάπης!!!

 9. avatar αααααα

  Τρίχες κατσαρες......όλοι οι χριστιανοί είναι το ίδιο.να αφήσουν τις[...] και να ενωθούν είναι.μονο έτσι θα σωθούμε.βρισκομαστε σε διωγμό και αυτοί βλογανε τα γένια τους.

 10. avatar ppbill

  Οι ρώσοι έχουν ξεφύγει εντελώς... Το να βάζεις το λαό σου να τσακωθεί με τους υπόλοιπους ορθοδόξους ανά τον κόσμο, για να περάσει το δικό σου, είναι ότι πιο αρρωστημένο...

  1. avatar Ορίστε;;;;

   Ο Βαρθολομαίος έχει τσακωθεί σχεδόν με όλους τους ορθόδοξους.Τυχαίως, τα έχει όμως πολύ καλά με τον Πάπα και το αμερικάνικο υπουργείο των εξωτερικών. Τυχαίως, δε λειτουργεί ως ορθόδοξος πατριάρχης, αλλά ως διασπαστής της ορθοδοξίας.Όπου τον συμφέρει σε εξουσία και χρήμα. Όπου δεν τον συμφέρει κάνει τα αντίθετα.Αυτό που έκανε στην Εσθονία και στην Ουκρανία γιατί δεν το κάνει στην Β. Αμερική που είναι 10.000 χιλιόμετρα μακριά, σπάνια πατάει και όπου ζητάνε κι εκεί αυτοκεφαλία; Μήπως γιατί εκεί θα χάσει το οικονομικό φιλέτο;

   1. avatar Βέβαιο είναι

    Βέβαιο είναι ότι "οι δοκούντες άρχειν των εθνών" δεν ενδιαφέρονται "για του Χριστού την πίστη την αγία", αλλά για τα δικά τους συμφέροντα.

 11. avatar γνησιος Ελληνας με γνησιο dna αρχαιων Ελληνων

  Βασικά τσακώνονται για τον ίδιο λόγο που τσακώνονται οι βοσκοί στην Κρήτη :
  Για το τίνος είναι τα πρόβατα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει