Διεθνείς μεσολαβητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσαν χθες ότι η απόφαση του Αζερμπαϊτζάν να δώσει χάρη σε έναν Αζέρο στρατιώτη που σκότωσε έναν Αρμένιο αξιωματικό έχει βλάψει την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, έδωσε χάρη την περασμένη εβδομάδα στον Ραμίλ Σαφάροφ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη στην Ουγγαρία για το φόνο το 2004 του Αρμένιου αξιωματικού Γκιουργκέν Μαρκαριάν κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ. Ο Σαφάροφ εκδόθηκε στη συνέχεια στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία ανέστειλε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ουγγαρία, χαρακτηρίζοντας «σοβαρό σφάλμα» την απόφασή της να εκδώσει τον Σαφάροφ στη χώρα του.

Εκπρόσωποι της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ συναντήθηκαν με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν μετά το περιστατικό αυτό.

Η Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γαλλίας, μεσολαβεί για την επίλυση της διένεξης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αυτονομιστικό θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν, στον οποίο η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αρμένιοι.

Οι εκπρόσωποι της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ «εκφράζουν τη βαθειά τους ανησυχία και τη λύπη τους για την ζημιά που έχει προκαλέσει η χάρη αυτή, στην ειρηνευτική διαδικασία και στην εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών», αναφέρουν οι ίδιοι σε ανακοίνωσή τους.