Αν και στο εσωτερικό του θα μπορούσε να χωρέσει άνετα μια πολυπληθής οικογένεια, σε αυτό ζουν δύο μόνο άνθρωποι και ένας σκύλος. Και σίγουρα οι ένοικοι του δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το να βγάζουν την ιδιωτική τους ζωή σε δημόσια θέα, αφού το σπίτι αυτό που κατασκεύασε πρόσφατα το αρχιτεκτονικό γραφείο Sou Fujimoto στην πόλη Oita, δεν έχει πόρτες και παράθυρα.

Πρόκειται ουσιαστικά για τρία σπίτια σε ένα, ενώ θα τολμούσαμε να πούμε ότι η κατασκευή παραπέμπει σε έναν λαβύρινθο καθώς ανάμεσα στους τοίχους υπάρχουν ανοίγματα και η οροφή καλύπτεται από διάφανο γυαλί.

Τα πατζούρια, οι ξύλινες κάσες, οι είσοδοι και οι έξοδοι είναι ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα το φως να χύνεται άπλετο στο εσωτερικό του σπιτιού, όπου βρίσκεται ο κήπος που αποτελεί και το σημείο συνάντησης των ενοίκων.

«Το ζητούμενο ήταν η αίσθηση της ευρυχωρίας και της διαφάνειας, σε μια προσπάθεια να είναι ορατή η ζωή του ζευγαριού στο αστικό περιβάλλον. Πλαίσια χωρίς παράθυρα και πόρτες δημιουργούν έναν χώρο ανοιχτό στον ουρανό και στο δρόμο», λέει ο υπεύθυνος αρχιτέκτονας.

Θα μπορούσε να πει κανείς, συμπληρώνοντας, ότι το σπίτι αυτό αποτελεί την ιδανική αρχιτεκτονική όπου ένας υπαίθριος χώρος μεταφέρεται στο εσωτερικό ενός σπιτιού ή το εσωτερικό ενός σπιτιού ενσωματώνεται στην ύπαιθρο.