Τρεις δημοσιογράφοι από την Ερυθραία, φυλακισμένοι για πάνω από δέκα χρόνια, βρέθηκαν νεκροί στο κελί τους στη χώρα που θεωρείται η τελευταία του κόσμου σε ό,τι αφορά την ελευθερία της έκφρασης, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

Ο θάνατος των Νταουΐτ Χαμπντεμικαέλ, Ματεουός Χαμπντεάμπ και Ουέντι Ιτάλι ανακαλύφθηκε από φρουρό των φυλακών, ο οποίος έκτοτε έχει εγκαταλείψει τη χώρα, τονίζει η οργάνωση.

Στην Ερυθραία, «τη χειρότερη χώρα στον κόσμο όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και τη μεγαλύτερη φυλακή της Αφρικής για τους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι ρίχνονται στις φυλακές, κάποιοι για πάνω από δέκα χρόνια, απλώς διότι τόλμησαν να εκφράσουν τη γνώμη τους. Ένας προς έναν εξαφανίζονται», τονίζει στην ανακοίνωση των RSF.

Η οργάνωση για την προάσπιση των δικαιωμάτων της ενημέρωσης και των επαγγελματιών της, εκτιμά πως το σωφρονιστικό ίδρυμα Εϊραέιρο, στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Ασμάρα, «δεν είναι μία φυλακή, αλλά στρατόπεδο θανάτου».

Και οι τρεις δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί το 2001, στα πλαίσια μίας προγραφής που είχε διατάξει ο ηγέτης της χώρας Ισάιας Αφεουόρκι, και κατά την οποία είχαν κλείσει πολλά αδέσμευτα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, ενδέχεται να είναι νεκρός και τέταρτος κρατούμενος δημοσιογράφος, του οποίου το όνομα δεν είναι δυνατόν να τεκμηριωθεί σε αυτό το στάδιο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την πλευρά των αρχών της Αιθιοπίας.