Ο Τούρκος εικονολήπτης Τζινεΐτ Ινάλ, ο οποίος εργάζεται για το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Χούρα το οποίο χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ κι αγνοείτο στη Συρία, επανεμφανίστηκε σήμερα αφού έδωσε μια συνέντευξη στο κρατικό συριακό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Ιχμπαρίγια, στην οποία ανέφερε ότι αιχμαλωτίστηκε από Σύρους στρατιώτες κοντά στην πόλη Χαλέπι.

Στο βίντεο από το αλ Ιχμπαρίγια που μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ σήμερα, ο Ινάλ μοιάζει να είναι καλά στην υγεία του, αν και είναι εμφανώς εξαντλημένος με μαύρα σημάδια κάτω από τα μάτια του, πιθανώς μώλωπες.

Ο Ινάλ, που εργάζεται 17 χρόνια, περιέγραψε το ταξίδι του από τα τουρκικά σύνορα ως το Χαλέπι, μαζί με αντάρτες οι οποίοι μάχονται με τα τακτικά στρατεύματα του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Όλοι οι άνθρωποι μαζί μου είχαν όπλα στα χέρια. Στην ένοπλη αυτή ομάδα υπήρχαν μαχητές από την Τσετσενία, τη Λιβύη, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία», λέει ο Ινάλ στο βίντεο.

Οι μαχητές εντάχθηκαν στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών στο Χαλέπι, αλλά ο ίδιος συνελήφθη από τις κυβερνητικές δυνάμεις έπειτα από μια μάχη, πρόσθεσε.

«Αργότερα. . . (οι αντάρτες) ενεπλάκησαν σε μάχη στην οδό Μαϊντάν με Σύρους στρατιώτες και μέλη της πολιτοφυλακής. . . με έπιασαν και με απέσπασαν από αυτήν την ένοπλη ομάδα», πρόσθεσε ο Ινάλ.

Ο Ινάλ πέρασε στη Συρία την 20ή Αυγούστου με τον Ιορδανό συνάδελφό του Μπασάρ Φάχμι και δύο Ιάπωνες δημοσιογράφους, η μια εκ των οποίων, η Μίκα Γιαμαμότο, σκοτώθηκε στο Χαλέπι.

Η σύζυγος του Ινάλ, η Νουράν, είπε ότι τον περιμένει να επιστρέψει με ασφάλεια, πρόσθεσε όμως πως φοβάται ότι η απελευθέρωσή του ίσως χρειαστεί καιρό.

Η αιχμαλωσία του Ινάλ, αλλά και ο θάνατος τουλάχιστον 17 Σύρων αλλά και ξένων δημοσιογράφων στη χώρα από το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του Άσαντ τον Μάρτιο του 2011 δείχνει, πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης στη χώρα.