Οι αρμόδιες αρχές υγείας της Αυστραλίας έλυσαν το μυστήριο σχετικά με το λόγο που ένα κομμένο πορτοκάλι έγινε μωβ μέσα σε λίγη ώρα.

Το θέμα ξεκίνησε όταν η Μέτι Μόφιτ από το Μπρίσμπεϊν ζήτησε να γίνει έρευνα ώστε να διαπιστωθεί ο λόγος που ένα πορτοκάλι που είχε κόψει σε φέτες για τον γιο της άλλαξε χρώμα μετά από λίγη ώρα και έγινε μωβ.

«Έμοιαζε σαν κάποιος να είχε βουτήξει το πορτοκάλι σε ένα δοχείο με μελάνι, κάτι που σας εγγυώμαι δεν συνέβη. Η πρώτη μου σκέψη ήταν πως δεν θα έχει καμία επίδραση στο παιδί μου. Αλλά είναι καλά, απολύτως κανένα πρόβλημα», είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Οι επιστήμονες που ερεύνησαν το θέμα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αυτή η αλλαγή χρώματος οφείλεται σε φυσική αντίδραση που προκαλείται ανάμεσα στο φρούτο και σε ένα ακονισμένο μαχαίρι. Καθησύχασαν παράλληλα το κοινό πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας καθώς το πορτοκάλι δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.

Ο επικεφαλής χημικός του τμήματος υγείας του Κουίνσλαντ, Στιούαρτ Κάρσγουελ τόνισε πως έγιναν πολυάριθμα τεστ ωσότου οι επιστήμονες καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ανθοκυανίνη, το αντιοξειδωτικό που υπάρχει στα πορτοκάλια, αντέδρασε με σωματίδια σιδήρου ενός προσφάτως ακονισμένου μαχαιριού.

«Εξετάζουμε δείγματα αίματος, ούρων, νερού, χώματος, ψαριού και τροφίμων. Το να έχουμε λοιπόν ένα πορτοκάλι για εξέταση ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό για την ομάδα μας», πρόσθεσε κλείνοντας ο κύριος Κάρσγουελ.