Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την ένταση που προκλήθηκε χθες με αφορμή την απόβαση ιαπώνων εθνικιστών σε διαφιλονικούμενες βραχονησίδες, η Ιαπωνία διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Κίνα είναι ένας από τους βασικούς διπλωματικούς εταίρους της.

«Η σχέση με την Κίνα είναι μια από τις σημαντικότερες για την Ιαπωνία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Οσάμου Φουτζιμούρα.

Χθες, ιάπωνες εθνικιστές αποβιβάστηκαν σε μια από τις βραχονησίδες Σενκάκου (Ντιαογιού για τους Κινέζους) προκαλώντας τις διαμαρτυρίες του Πεκίνου και της Ταϊβάν, που διεκδικούν την κυριαρχία των υπό ιαπωνική διοίκηση ακατοίκητων αυτών νησιών, τα οποία βρίσκονται 200χλμ βορειοανατολικά της Ταϊβάν.

Ο Φουτζιμούρα επανέλαβε για μια ακόμα φορά τη θέση της Ιαπωνίας: «Τα νησιά αυτά αποτελούν ιστορικά μέρος του κυρίαρχου εδάφους μας, βάσει των διεθνών νόμων και βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας».

Η σύντομη απόβαση των ιαπώνων εθνικιστών, τους οποίους συνόδευαν βουλευτές, ακολούθησε ανάλογη ενέργεια κινέζων ακτιβιστών στις 15 Αυγούστου. Οι κινέζοι ακτιβιστές απελάθηκαν δυο ημέρες αργότερα από την Ιαπωνία. Αντίθετα, οι ιαπωνικές αρχές δε συνέλαβαν κανέναν από τους ιάπωνες ακτιβιστές που αποβιβάστηκαν στη βραχονησίδα χθες. Δέκα από αυτούς ανακρίθηκαν από την αστυνομία της Οκινάουα, αλλά σε εθελοντική βάση.

«Η Ιαπωνία χτίζει ένα νέο τείχος στις σχέσεις της με την Κίνα. Οι ιάπωνες εισβολείς και η κυβέρνησή τους μοιάζουν αποφασισμένοι να ψυχράνουν τις σινοϊαπωνικές σχέσεις», γράφει η εφημερίδα China Daily.

«Η Ιαπωνία κάνει λάθος εάν ερμηνεύει ως αδυναμία τη λογική στάση και την αυτοσυγκράτηση της Κίνας για τα νησιά Ντιαογιού», προσθέτει η εφημερίδα.

Χιλιάδες Κινέζοι έκαναν πορεία χθες σε περισσότερες από είκοσι πόλεις. Πρόκειται για τις σημαντικότερες αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις στην Κίνα από το 2005. Διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές σε ιαπωνικά καταστήματα και αυτοκίνητα.

Ο Φουτζιμούρα κάλεσε τις κινεζικές αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια των ιαπώνων πολιτών.