Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον έθιξε τηλεφωνικώς με πολλούς δυτικούς ομολόγους τους, τους τρόπους συνδυασμού της δράσης τους για να επιταχυνθεί η διαδικασία αποκαθήλωσης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της.

Έπειτα από τις επαφές που είχε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Τουρκία, η Κλίντον είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις για πάνω από μία ώρα σήμερα με τους ΥΠΕΞ της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, της Βρετανίας Ουΐλιαμ Χέιγκ, της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβελε και της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι υπουργοί στο σύνολό τους αναφέρθηκαν «στην υποστήριξη που πρέπει να δοθεί στην αντιπολίτευση» στη Συρία «προκειμένου να επιταχυνθεί η πτώση του καθεστώτος Άσαντ», ο οποίος κατηγορείται για αιματοχυσία και για την κατάσταση των προσφύγων , ενώ αναφέρθηκαν και στην μετάβαση στην μετά Άσαντ εποχή, δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Βικτόρια Νιούλαντ.

«Η συζήτηση εστιάσθηκε κυρίως στο να εξασφαλισθεί ότι όλοι μας πορευόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση, πως μοιραζόμαστε όλες τις πληροφορίες μας και πως όλοι μας σκεπτόμαστε στο πως θα επιμερίσουμε την δουλειά», τόνισε στους δημοσιογράφους η Νιούλαντ.

Η Νιούλαντ τόνισε επίσης πως οι ΗΠΑ κάλεσαν την Κίνα, στενό σύμμαχο της Δαμασκού, να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της ώστε να πεισθεί ο Άσαντ να σταματήσει την καταστολή.

«Ευελπιστούμε πως οι Κινέζοι θα κάνουν ό,τι μπορούν και θα χρησιμοποιήσουν όλη την επιρροή τους για να παροτρύνουν το καθεστώς Άσαντ να θέσει τέλος στη βία», τόνισε η Νιούλαντ, τη στιγμή που Αμερικανοί και Σύροι διπλωμάτες βρίσκονται στο Πεκίνο.

Η ίδια τόνισε πως Ουάσιγκτον ευελπιστεί πως η Συρία θα πείσει τον Άσαντ να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο του πρώην διεθνούς απεσταλμένου Κόφι Άναν, ο οποίος παραιτήθηκε στις 2 Αυγούστου, παραπονούμενος ότι το σχέδιό του δεν είχε την απαραίτητη διεθνή στήριξη.