Το πιο ακριβό έργο καλλιτέχνη εν ζωή που πωλείται σε δημοπρασία θα γίνει ο πίνακας του Ντέιβιντ Χόκνεϊ  «Πορτρέτο του καλλιτέχνη», το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί τον Νοέμβριο από τον οίκο Christie’s και να πιάσει τουλάχιστον 80 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως ανακοίνωσε ο οίκος Christie’s, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της σύγχρονης εποχής.

Το ρεκόρ κρατά έως σήμερα ο Τζεφ Κουνς με το « Balloon Dog» που πουλήθηκε το 2013 έναντι 58 εκατ. δολαρίων.

«Τώρα, η τιμή για τον πίνακα αυτόν κινείται στα 80 εκατομμύρια δολάρια» δήλωσε ο Alex Rotter από τον οίκο δημοπρασιών.

Είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του καλλιτέχνη, το οποίο ολοκληρώθηκε για έκθεση στην γκαλερί André Emmerich της Νέας Υόρκης, το 1972.

Νωρίτερα φέτος, ακόμα ένας πίνακας του 81χρονου καλλιτέχνη πουλήθηκε έναντι 28,5 εκατ. δολαρίων- προσωπικό ρεκόρ σε δημοπρασία για τον Χόκνεϊ.

Ο οίκος Christie’s δεν έχει γνωστοποιήσει ποιος είναι ο ιδιώτης, που πουλά τον πίνακα. «Είναι αυτή η σπάνια σύμπτωση, ο καλύτερος πίνακας ενός καλλιτέχνη να είναι διαθέσιμος. Με αυτό το έργο, ο Χόκνεϊ εδραίωσε τη θέση του ανάμεσα στους πιο αξιοσέβαστους καλλιτέχνες και τον Νοέμβριο αναμένεται να κατακτήσει και το ρεκόρ του ακριβότερου πίνακα που πωλείται σε δημοπρασία ενώ ο δημιουργός του είναι εν ζωή» συμπλήρωσε ο Rotter.

Ο πίνακας θα εκτεθεί στο Χονγκ Κονγκ, το Λονδίνο και το Λος Άντζελες, πριν δημοπρατηθεί στις 15 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Ο καλλιτέχνης