Ένας Αφγανός αστυνομικός πυροβόλησε σήμερα εναντίον Αφγανών στρατιωτών και ανδρών της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η διεθνής αυτή δύναμη, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν νεκροί.

Ένας άνδρας «που ανήκει στην αφγανική αστυνομία», αλλά «φορούσε πολιτικά» άνοιξε πυρ σε ομάδα στρατιωτών της ISAF και των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σήμερα το πρωί στην επαρχία Νανγκαρχάρ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ISAF, συνταγματάρχης Χάγκεν Μέσερ.

Ο επιτιθέμενος είχε μόλις «επιστρέψει στη θέση του από διακοπές. Πήρε το όπλο ενός συναδέλφου του και άνοιξε πυρ», διευκρίνισε ο επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία Νανγκαρχάρ, Αμπντουλάχ Αζίμ Σανικζάι.

«Κανένας δεν σκοτώθηκε» από την επίθεση, σημείωσε ο εκπρόσωπος της ISAF, ο οποίος αρνήθηκε να διευκρινίσει σχετικά με τον αριθμό των τραυματιών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σανικζάι, δύο στρατιώτες της ISAF και ένα μέλος των αφγανικών υπηρεσιών πληροφοριών τραυματίστηκαν.

Ο επιτιθέμενος διέφυγε, συνέχισε ο συνταγματάρχης Μέσερ, και μέχρι στιγμής η δύναμη του ΝΑΤΟ δεν έχει καμία πληροφορία για μία πιθανή σύλληψή του.

Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, με σχετική δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι ο δράστης είναι «ένας θαρραλέος Αφγανός», ο οποίος «εντάχθηκε στους κόλπους των ανταρτών» έπειτα από αυτήν του την ενέργεια. Ο Μουτζάχιντ ισχυρίστηκε επίσης ότι από την επίθεση αυτή έχασαν τη ζωή τους τρεις στρατιώτες της ISAF.

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μία κλιμάκωση των επιθέσεων Αφγανών αστυνομικών ή στρατιωτικών εναντίον των στρατιωτικών της ISAF, οι οποίοι τους εκπαιδεύουν. Έξι Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε δύο διαφορετικές επιθέσεις αυτού του είδους.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της ISAF, ο οποίος δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, 37 ξένοι στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους από 27 τέτοιες επιθέσεις.