Εκλογές σήμερα στη Σουηδία με την ακροδεξιά στο φόντο

Περίπλοκή υπόθεση φαίνεται ο σχηματισμός κυβέρνησης στη χώρα


ΚΟΣΜΟΣ
7:50
09/09/2018
Εκλογές σήμερα στη Σουηδία με την ακροδεξιά στο φόντο
2
loading

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Σουηδοί, με την κεντροαριστερή συμμαχία του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν και τους Σοσιαλδημοκράτες να καταγράφουν οριακό προβάδισμα έναντι των τεσσάρων κομμάτων της Συμμαχίας της κεντροδεξιάς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον δεν έχει μόνο η μάχη στήθος με στήθος που θα δώσουν, όπως όλα δείχνουν, οι παρατάξεις εξουσίας, αλλά και το «ρεύμα» του ακροδεξιού αντιμεταναστευτικού κόμματις των Σουηδών Δημοκρατών, που εκφράζονται ανησυχίες ότι θα σημειώσει μεγάλα κέρδη και θα καταλάβει πολλές από τις 349 έδρες του κοινοβουλίου.

Τα δύο κόμματα και παρατάξεις εξουσίας δεν καταγράφουν, αθροιστικά πάνω από το 40% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 20% των ψηφοφόρων.

Ο σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης θεωρείται έτσι πως θα είναι περίπλοκη υπόθεση, αφού καμιά από τις παρατάξεις εξουσίες δεν προβλέπεται να εξασφαλίσει πλειοψηφία των εδρών.

Τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και οι Πράσινοι, ο ήσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, έχουν δει τα ποσοστά τους να πέφτουν εξαιτίας της φθοράς τους κατά την άσκηση της εξουσίας με την υποστήριξη του κόμματος της Αριστεράς.

Η Συμμαχία — τα κόμματα των Μετριοπαθών, των Φιλελευθέρων, του Κέντρου και των Χριστιανοδημοκρατών — θέλει ο συντηρητικός ηγέτης Ουλφ Κριστερσόν να αντικαταστήσει τον Λεβέν.

Παράλληλα, το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών προβλέπεται να αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις του. Είχε συγκεντρώσει το 13% των ψήφων το 2014 και έκτοτε κέρδισε έδαφος, καθώς τα ζητήματα που άπτονται της υποδοχής μεταναστών και προσφύγων και της εγκληματικότητας σταδιακά μονοπώλησαν την επικαιρότητα.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη φθορά που υφίστατο η κυβέρνηση Λεβέν έκανε πολύ πιο αυστηρούς τους κανόνες για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών το 2015, μετά την έλευση 163.000 αιτούντων άσυλο, ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να σωθούν από ένοπλες συρράξεις, ειδικά Σύρων, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες, που πιστώθηκαν από 16% ως 25% των προθέσεων ψήφου στις δημοσκοπήσεις, θέλουν να αποκτήσουν λόγο στη χάραξη της πολιτικής της επόμενης κυβέρνησης. Τα άλλα κόμματα πάντως έχουν δεσμευθεί πως δεν θα συνεργαστούν μαζί τους, επικαλούμενα τη νεοναζιστική κληρονομιά του κόμματος και τις ανοιχτά ρατσιστικές σε πολλές περιπτώσεις θέσεις του.

Περίπου 7,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία. Τα εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν στις 08:00 (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00 (21:00). Πέραν των μελών του κοινοβουλίου, οι εκλογείς καλούνται να αναδείξουν τα μέλη 20 νομαρχιακών και 290 δημοτικών συμβουλίων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar FJR 500

    Δεν έχει κουραστεί έχει γίνει έξαλλος με την τελείως ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών θα γίνουν οι Ευρωπαίοι μειονότητα στην Ευρώπη. Είναι η μεγαλύτερη προσπάθεια εισβολής του Ισλάμ από τον μεσαίωνα στην Ευρώπη ,και κάθε μουσουλμάνίκη οικογένεια γεννά διπλάσια μέσο όρο από τις Χριστιανικές .

  2. avatar GR AP

    ΟΛΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ...ΑΡΑΓΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ?ΜΗΠΩΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΚΟΥΡΑΣΤΕΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ(ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΙΔΕΣ)?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει