Η κυβέρνηση του Ιράν εκτιμά ότι μια ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα του και θα αποσταθεροποιούσε την περιφέρεια. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που διοργανώνει μια διεθνή σύνοδο με στόχο την επίλυση της κλιμακούμενης κρίσης στη Συρία.

Χώρες με «μια σωστή και ρεαλιστική θέση» σε ό,τι αφορά την κρίση θα λάβουν μέρος στη σύνοδο που θα διεξαχθεί αργότερα σήμερα για να συζητήσουν σχετικά με τη σύγκρουση, είπε ένας ανώτερος Ιρανός διπλωμάτης, σημειώνοντας ότι ουδεμία χώρα η οποία υποστηρίζει την αντιπολίτευση και απαιτεί ο Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία θα λάβει μέρος.

Η Ρωσία -η οποία, όπως και το Ιράν, έχει υποστηρίξει τον Άσαντ από το ξέσπασμα της κρίσης, πριν από 17 μήνες- έχει ανακοινώσει ότι θα λάβει μέρος στη σύνοδο σε επίπεδο πρεσβευτή, ενώ δεν είναι σαφές ποιες άλλες χώρες θα συμμετάσχουν.

Σύμφωνα με ΜΜΕ του Ιράν, η Κίνα θα είναι επίσης παρούσα, όπως και 15 χώρες ακόμη περιλαμβανομένων του Ιράκ, της Αλγερίας, του Τατζικιστάν, της Βενεζουέλας, του Πακιστάν, της Ινδίας και αρκετών κρατών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου.

Σε άρθρο του που δημοσιεύει η εφημερίδα The Washington Post σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί προειδοποίησε ότι η πτώση του Άσαντ θα οδηγούσε σε περαιτέρω αστάθεια.

«Η συριακή κοινωνία είναι ένα όμορφο μωσαϊκό εθνοτήτων, πίστεων και πολιτισμών, το οποίο θα κομματιαζόταν εάν ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έπεφτε», υποστήριξε ο Σαλεχί.