Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τα αντισημιτικά σχόλια Επιτρόπου της

Έπειτα από παρέμβαση ευρωπαϊκών εβραϊκών οργανώσεων


ΚΟΣΜΟΣ
2:09
04/09/2010
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τα αντισημιτικά σχόλια Επιτρόπου της
loading

Την αποστασιοποίηση της από τα σχόλια του Επίτροπου Εμπορίου, Κάρελ Ντε Γκουχτ, γνωστοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από την τοποθέτηση ευρωπαϊκής εβραϊκής οργάνωσης ότι συνιστούν υποκίνηση στον αντισημιτισμό.

Να σημειώσουμε ότι, ο Ντε Γκουχτ, 56 ετών, δήλωσε την Πέμπτη σε μία συνέντευξη σε βελγικό ραδιοσταθμό πως ένα «εβραϊκό λόμπι» ασκεί μεγάλη εξουσία στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.

«Για την Επιτροπή, αυτά είναι προσωπικά σχόλια» που δεν αντανακλούν τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην καθημερινή ενημέρωση Τύπου.

Το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο (EJC) κάλεσε τον Ντε Γκουχτ να ζητήσει συγγνώμη. «Αυτό είναι μέρος μιας επικίνδυνης τάσης υποκίνησης εναντίον των Εβραίων και του Ισραήλ στην Ευρώπη που θα πρέπει να εξαλειφθεί», ανέφερε σε μία δήλωση ο πρόεδρος του EJC, Μοσέ Καντόρ.

Σε μία δήλωση την Παρασκευή, ο Ντε Γκουχτ είπε πως «δεν εννοούσε με κανέναν τρόπο να προσβάλει ή να στιγματίσει την εβραϊκή κοινότητα».

«Θέλω να καταστήσω σαφές πως ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στο σημερινό κόσμο και είναι βασικά αντίθετος με τις ευρωπαϊκές αξίες μας», είπε.

Το Ισραήλ, που είχε εκφράσει την αντίθεσή του στις αρχικές παρατηρήσεις, καλωσόρισε τη συγγνώμη.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιόσι Λεβί, είπε: «Το Ισραήλ καλωσορίζει το γεγονός πως η Επιτροπή της ΕΕ αποστασιοποιήθηκε από τα σχόλια και βλέπει θετικά το γεγονός ότι ο κ. Ντε Γκουχτ ζήτησε συγγνώμη».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει