Λευκός αστυνομικός κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία άοπλου 15χρονου μαύρου

Είχε ανοίξει πυρ κατά αυτοκινήτου πετυχαίνοντας τον άτυχο μαθητή στο κεφάλι


ΚΟΣΜΟΣ
9:47
29/08/2018
Λευκός αστυνομικός κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία άοπλου 15χρονου μαύρου
loading

Ένοχο έκρινε δικαστήριο του Τέξας έναν λευκό πρώην αστυνομικό για τη δολοφονία άοπλου 15χρονου μαύρου μαθητή, που είχε γίνει τον Μάιο του 2017.

Ο Ρόι Όλιβερ είχε πυροβολήσει επανειλημμένα με καραμπίνα κατά αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν πέντε νεαροί. Μία από τις σφαίρες πέτυχε στο κεφάλι έναν από τους επιβαίνοντες, τον 15χρονο Τζόρνταν Έντουαρντς.

Ο Όλιβερ, ο οποίος έκτοτε αποτάχθηκε από την αστυνομία, είχε κληθεί, μαζί με έναν συνάδελφό, του να πάει σε σημείο όπου ανήλικοι φέρονταν να κατανάλωναν αλκοόλ, στη διάρκεια πάρτι. Οι αστυνομικοί άκουσαν πυρά όταν έφτασαν. Ταυτόχρονα, ο Έντουαρντς και οι άλλοι νεαροί επιβιβάζονταν στο αυτοκίνητο για να φύγουν από τη γιορτή, διότι φοβήθηκαν όταν άκουσαν πυρά.

Ο αστυνομικός τότε πυροβόλησε το αυτοκίνητο, πετυχαίνοντας τον 15χρονο.

Η αστυνομία αρχικά είχε διαβεβαιώσει ότι ο Όλιβερ άνοιξε πυρ για να αμυνθεί και να προστατεύσει τον συνάδελφό του, διότι το αυτοκίνητο έκανε όπισθεν πλησιάζοντάς τους επικίνδυνα. Όμως τα πλάνα από την κάμερα που είχε προσαρμοσμένη στη στολή του αποκάλυψαν το αντίθετο: Το αυτοκίνητο απομακρυνόταν όταν ο αστυνομικός άνοιξε πυρ.

Η έρευνα που διενεργήθηκε έδειξε ότι ο Ρόι Όλιβερ «είχε πρόθεση να προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες» και να «διαπράξει μια ενέργεια που έθεσε όπως έδειξαν τα αποδεικτικά στοιχεία σε κίνδυνο τη ζωή άλλων και προκάλεσαν έναν θάνατο», είχε τονίσει λίγο καιρό μετά το επεισόδιο η αστυνομία της Κομητείας του Ντάλας.

Αρχικά η αστυνομία είχε υπερασπιστεί τις ενέργειες του Όλιβερ, όμως η στάση της άλλαξε όταν εξετάστηκε το μαγνητοσκοπημένο υλικό από την κάμερά του.

Το σώμα των ενόρκων συνεδρίαζε για δύο ημέρες πριν καταλήξει στην ετυμηγορία της ενοχής του κατηγορουμένου.

Αυτού του είδους οι ετυμηγορίες, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι σπάνιες στις ΗΠΑ. Πολλές αμερικανικές πόλεις έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια σφάλματα και κρούσματα χρήσης δυσανάλογης βίας από μέρους αστυνομικών με θύματα στην πλειονότητα των περιπτώσεων Αφροαμερικανούς, που πυροδότησαν διαδηλώσεις και εκτεταμένα επεισόδια και ανακίνησαν το ζήτημα του συστημικού ρατσισμού στις τάξεις της αστυνομίας. Στις περισσότερες τέτοιες υποθέσεις, οι δράστες υφίστανται συνήθως πειθαρχικές κυρώσεις, αλλά αθωώνονται στις περιπτώσεις που προσάγονται σε δίκες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει