Η Δαμασκός επιβεβαίωσε σήμερα την αυτομόληση των τριών Σύρων διπλωματών που ήσαν διαπιστευμένοι στην Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το σουλτανάτο του Ομάν, υποβαθμίζοντας πάντως τη σημασία της, ενώ κατηγόρησε εμμέσως το Κατάρ ότι ενθαρρύνει τέτοιου είδους ενέργειες.

Σε ανακοίνωσή του, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την αυτομόληση της επιτετραμμένης στην Κύπρο, Λάμια Χαρίζι, του συζύγου της πρεσβευτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Άμπντελ Λατίφ αλ-Ντάμπαγ και του ακολούθου ασφαλείας της συριακής πρεσβείας στο σουλτανάτο του Ομάν, Μοχάμεντ Ταχσίν αλ Φακίρ, τις οποίες αποκάλυψε το δορυφορικό δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι τα τρία αυτά άτομα «επέλεξαν να εγκαταλείψουν τους τόπους εργασίας τους και να μεταβούν σε μια αραβική πρωτεύουσα, η οποία χρηματοδοτεί και ενθαρρύνει όλες τις αποσκιρτήσεις»–κάνοντας μια έμμεση αλλά σαφή αναφορά στο Κατάρ όπου αυτομόλησαν οι σύροι διπλωμάτες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο πρεσβευτής στα Εμιράτα «δε βρίσκεται στον τόπο εργασίας του από τις 4 Ιουνίου» και η σύζυγός του «ήταν απλώς μια διπλωμάτης στην πρεσβεία της Κύπρου, επιφορτισμένη με τη διεκπεραίωση των τρεχουσών υποθέσεων εν αναμονή του διορισμού επιτετραμμένου ή πρεσβευτή».

«Όσο για τον ακόλουθο στο Ομάν, δεν είχε καμία διπλωματική ιδιότητα και ήταν ένας απλός διοικητικός υπάλληλος, η αποστολή του οποίου έληξε τον Μάιο και ο οποίος πρέπει να συνταξιοδοτηθεί», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σε χθεσινή δήλωσή του στο Αλ Τζαζίρα, ο Φακίρ τόνισε ότι αυτομόλησε «μετά την κλιμάκωση των σφαγών, των καταστροφών και των βομβαρδισμών στη Συρία» και κατήγγειλε το «διεφθαρμένο καθεστώς».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι οι αποσκιρτήσεις αυτές αποτελούν ένα όλο και πιο έντονο σημάδι ότι οι ημέρες του καθεστώτος είναι «μετρημένες».

Στις 12 Ιουλίου, ο σύρος πρεσβευτής στη Βαγδάτη Ναουάφ Φάρες, εγκατέλειψε τη θέση του και κάλεσε το στρατό να «ενωθεί αμέσως με την αντιπολίτευση».