Ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στην Οπάτια της Κροατίας, στα βόρεια παράλια της Αδριατικής που βρίσκονται τις τελευταίες μέρες σε πύρινο κλοιό.

Η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην περιοχή Μοστσένιτσκα Ντράγκα και μετά από πολύωρες προσπάθειες τέθηκε υπό έλεγχο.

Ο 45χρονος πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Ριέκα, όπου κατέληξε και αναμένονται τα ευρήματα νεκροψίας – νεκροτομής για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν χθες το βράδυ μάχη με τις φλόγες για να θέσουν υπό έλεγχο μεγάλη πυρκαγιά στη Τσρικβένιτσα, όπου έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι και δεν ήταν δυνατή επιχείρηση κατάσβεσής της από αέρος.

Οι φλόγες απείλησαν κατοικημένη περιοχή, αλλά δεν τέθηκαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η επιτροπή προστασίας και διάσωσης συνεδρίασε χθες εκτάκτως, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Ράνκο Οστόγιτς και αποφασίστηκε σε περίπτωση ανάγκης να εκκενωθούν κατοικημένες περιοχές και οι κάτοικοι να εγκατασταθούν προσωρινά στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Τσρικβένιτσα.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στο κοντινό χωριό Μπρίμπιρ και λόγω των ανέμων γρήγορα εξαπλώθηκε, καθώς και στον οικισμό Σέλτσε, όπου οι φλόγες έφθασαν κοντά σε σπίτια με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν τουρίστες και να εκκενωθεί κατασκήνωση. Η κυκλοφορία των οχημάτων απαγορεύτηκε στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου της Αδριατικής.

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν οι ρίψεις νερού από τέσσερα καναντέρ και οι πυροσβεστικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον την κατάσταση. Στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών συμμετέχουν 345 πυροσβέστες με 85 οχήματα και 100 μέλη της μηχανοκίνητης ταξιαρχίας του κροατικού στρατού.