Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη μιας αφρικανικής δύναμης σταθεροποίησης που θα λειτουργεί υπό την εντολή του ΟΗΕ στο Μαλί και να τιμωρήσει αυτούς που απειλούν τη δημοκρατική μετάβαση στη χώρα.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών επιφόρτισαν την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον να κάνει «συγκεκριμένες προτάσεις» προκειμένου να υποστηρίξουν «την πιθανή ανάπτυξη μιας δύναμης σταθεροποίησης της ECOWAS (Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής), η οποία θα έχει προετοιμαστεί καλά, (θα τελεί) υπό την εντολή του ΟΗΕ και σε συντονισμό με μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και την Αφρικανική Ένωση».

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να υιοθετήσει κυρώσεις που θα έχουν στόχο αυτούς που θα συνεχίσουν να απειλούν τη διαδικασία της δημοκρατικής μετάβασης, την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Μαλί», προσθέτουν οι ίδιοι σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εκφράζουν εξάλλου στην ανακοίνωση αυτή την ιδιαίτερη ανησυχία τους για την κατάσταση στο βόρειο Μαλί, το οποίο ελέγχουν τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές ομάδες “που δρουν σε συντονισμό με διεθνή εγκληματικά δίκτυα, στα οποία περιλαμβάνονται και λαθρέμποροι ναρκωτικών”.

Οι Ευρωπαίοι «ανησυχούν επίσης για την αργοπορία που υπάρχει στην πρόοδο της πολιτικής μετάβασης στην Μπαμακό». Σύμφωνα με τους ίδιους, «χρειάζεται γρήγορα πρόοδος για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική επιστροφή στην συνταγματική τάξη στο Μαλί και στην σταθερότητα στον βορρά της χώρας».

Οι μεταβατικές αρχές, οι οποίες ανέλαβαν την ηγεσία του Μαλί τον Απρίλιο, όταν αποσύρθηκαν οι στρατιωτικοί που έκαναν το πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου κατά του προέδρου Αμαντού Τουμάνι Τουρέ, δεν έχουν καταφέρει να εμποδίσουν την κυριαρχία των ισλαμιστικών ομάδων στο βόρειο τμήμα της χώρας, οι οποίες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τη σαρία.