Οι τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της συριακής κυβέρνησης που σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε επίθεση καμικάζι στη Δαμασκό, κηδεύτηκαν σήμερα, απόντος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ. Στην κηδεία ωστόσο παραβρέθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φαρούκ αλ-Σάρεχ, σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana.

Η Δαμασκός αποχαιρέτισε «τους ήρωες μάρτυρες σε μια επίσημη, κατανυκτική τελετή που έγινε το πρωί στο Μνημείο του Μάρτυρα στο όρος Κασιούν» της πρωτεύουσας, αναφέρει το πρακτορείο.

Με το χαρακτηρισμό «ήρωες μάρτυρες» το πρακτορείο αναφερόταν στον γαμπρό του Άσαντ, τον Άσεφ Σαουκάτ, τον υπουργό Άμυνας στρατηγό Νταούντ Ράτζα και τον στρατηγό Χάσαν Τουρκμάνι, τον επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης κρίσεων, που είχε συσταθεί για να καταστείλει την εξέγερση.

Εκτός του αλ-Σάρεχ, παρόντες στην τελετή ήταν ο νέος υπουργός Άμυνας Φαχντ αλ-Φράιτζ, ο αναπληρωτής γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ Μοχάμεντ Σαΐντ Μπαχιτάν, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχάμεντ Τζιχάντ Λάχαμ, ο πρωθυπουργός Ριάντ Χιτζάμπ, πολλοί υπουργοί και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι.

Οι σοροί των τριών αξιωματούχων στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στα χωριά απ’ όπου κατάγονταν, για να ενταφιαστούν.

–Ο Άσαντ δεν παραβρέθηκε, ωστόσο ένας σύμβουλός του δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι βρίσκεται στο προεδρικό μέγαρο της Δαμασκού.

Την Πέμπτη, η κρατική τηλεόραση πρόβαλε ένα βίντεο όπου εμφανιζόταν ο πρόεδρος μαζί με τον νέο υπουργό Άμυνας.

Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, ο οποίος την Τρίτη είχε ανακοινώσει ότι ξεκινά «τη μάχη για την απελευθέρωση της Δαμασκού».

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, Χισάμ Ιχτιάρ, που είχε τραυματιστεί στην επίθεση, υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του.