Το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI) που κέρδισε τις πρόσφατες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στο Μεξικό παραδέχτηκε σήμερα ότι μοίραζε δωροεπιταγές για να «ανταμείψει» όσους εργάστηκαν στην προεκλογική εκστρατεία του, επισημαίνοντας όμως ότι η ενέργεια αυτή ήταν νόμιμη.

Μετά τη νίκη του Ενρίκε Πένια Νιέτο στις προεδρικές εκλογές της 1ης Ιουλίου, ο αντίπαλός του, Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος κατέλαβε την δεύτερη θέση, κατηγορούσε το PRI για εξαγορά ψήφων υποστηρίζοντας ότι το κόμμα μοίραζε στους ψηφοφόρους προπληρωμένες κάρτες αγορών για μια αλυσίδα σούπερ-μάρκετ.

Στην ανακοίνωσή του το PRI αναφέρει ότι τον Μάρτιο σύναψε μια συμφωνία με την εταιρεία Alkino για την παροχή 7.851 τέτοιων καρτών, συνολικής αξίας περίπου 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι κάρτες προορίζονταν να δοθούν ως νόμιμη αποζημίωση στο προσωπικό που εργάστηκε στην προεκλογική εκστρατεία και στους εκπροσώπους του κόμματος στα εκλογικά τμήματα.

Η πληροφορία αυτή δόθηκε στον γενικό εισαγγελέα της χώρας προκειμένου “να διεξαχθεί έρευνα για τις ψευδείς κατηγορίες” που εξαπέλυσαν τόσο το αριστερό κόμμα PRD του Ομπραδόρ όσο και το συντηρητικό PAN, που ήρθε τρίτο στις εκλογές, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το PAN συμφώνησε την Πέμπτη με το αίτημα της Αριστεράς για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία του PRI. Ο Ομπραδόρ έχει ήδη προσφύγει στο ομοσπονδιακό Εκλογοδικείο, αρνούμενος να αναγνωρίσει τη νίκη του Πένια στις εκλογές.

Το Εκλογοδικείο θα πρέπει μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου να αποφασίσει αν θα επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών.