Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της Σερβίας στο διάλογο με την Πρίστινα, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς και το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) δεν έχουν σχέδιο για το Κόσοβο και ότι με επιθέσεις εναντίον της διαπραγματευτικής ομάδας ζητούν άλλοθι για την πολιτική τους ανεπάρκεια.

Ο κ. Στεφάνοβιτς σε δήλωσή του στο Radio Free Europe κάλεσε τον πρόεδρο της Σερβίας να καταργήσει τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής στο διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, αν δεν είναι καλές, και να καλέσει τη διαπραγματευτική αντιπροσωπεία της Σερβίας να λογοδοτήσει σε πολιτικό και ποινικό επίπεδο.

«Είναι μία ομάδα ανθρώπων χωρίς ικανότητες, χωρίς σαφείς στόχους, δεν έχουν σχέδιο και πρόγραμμα και με συνεχείς συκοφαντίες σε βάρος της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας προσπαθούν να βρουν άλλοθι για την έλλειψη πολιτικής βάσης. Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα και ο πρόεδρός του αποτελούν μία άμορφη μάζα», τόνισε ο κ. Στεφάνοβιτς.

«Εδώ και έξι μήνες αναγγέλλουν κάποιο σπουδαίο σχέδιο για το Κόσοβο, για το οποίο εγώ υπεύθυνα υποστηρίζω ότι δεν υπάρχει. Επίσης, υποστηρίζω ότι η ψευδής τους έκκληση για ομοφωνία ότι εμείς (η Σερβία) δεν θα αναγνωρίσουμε το Κόσοβο και το Κόσοβο δεν θα γίνει μέλος του ΟΗΕ είναι ευρέως γνωστή πολιτική που προωθεί η χώρα», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη και να ηγηθεί στη μάχη για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου αναγγέλλοντας ότι θα συγκεντρώσει σημαίνουσες προσωπικότητες για να διαμορφωθεί πλατφόρμα των διαπραγματεύσεων με την Πρίστινα και ότι θα ζητήσει και τη συμμετοχή του ΟΗΕ.