Οι αρχές της Ουρουγουάης κατέγραψαν 218 ανθρωποκτονίες κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών της χρονιάς, αριθμό αυξημένο κατά 66,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, κατά επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη από το υπουργείο Εσωτερικών καταδεικνύουν σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης ως προς την ασφάλεια στη χώρα, καθώς καταγράφουν επίσης αύξηση των ένοπλων ληστειών κατά 55,8% και των κλοπών γενικά κατά 26,9%.

«Τα αδικήματα το πρώτο εξάμηνο του 2018» παρουσίασαν «αύξηση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017», καθώς «αυτή η τάση», που άρχισε να εκδηλώνεται «τον Νοέμβριο του 2017 (…) εδραιώθηκε το πρώτο εξάμηνο της (τρέχουσας) χρονιάς», εξήγησε το υπουργείο.

Στην έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών διευκρινίζεται ότι το 50,5% των ανθρωποκτονιών εξιχνιάστηκε από τις αρχές. Από το σύνολο, το 85% των θυμάτων ήταν άνδρες και το 15% γυναίκες.

Τα επίσημα στοιχεία ήλθαν να επιβεβαιώσουν μια μελέτη που είχε κάνει το ιδιωτικό ινστιτούτο Fundación Propuestas η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα νωρίτερα φέτος και σύμφωνα με την οποία οι ανθρωποκτονίες κατά μέσον όρο ανέρχονται σε 36 κάθε μήνα, ήτοι διαπράττεται μία κάθε περίπου 20 ώρες.

Μολαταύτα, στη Λατινική Αμερική συνολικά, η Ουρουγουάη θεωρείται από τις πιο ασφαλείς χώρες.

Το 2017 δολοφονήθηκαν 283 άνθρωποι στο κράτος των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται ανάμεσα στους δύο γίγαντες της Λατινικής Αμερικής — την Αργεντινή και τη Βραζιλία.