Όπως όλα δείχνουν η Google δεν θέλει απλά να οργανώσει την παγκόσμια πληροφορία και να την κάνει προσβάσιμη και χρήσιμη από όλους μας, αλλά σκοπεύει να βρει τρόπους να χρησιμοποιήσει τη σύγχρονη τεχνολογία για να βελτιώσει τον κόσμο που ζούμε.

Αυτό προσπαθεί να το επιτύχει μέσω του νεότερου project της, το Google Ideas. Το project, το οποίο ιδρύθηκε το 2011, έχει σκοπό να συγκεντρώσει ιδέες, έρευνες και πρωτοβουλίες ώστε να βρεθούν τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιες από τις δυσκολότερες ανθρώπινες προκλήσεις.

Μόλις πρόσφατα όμως η Google ξεκίνησε συνεργασία με το Council on Foreign Relations, ένα μη-κερδοσκοπικό οργανισμό που ειδικεύεται στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Μαζί οργανώνουν μια διάσκεψη την Καλιφόρνια με την ονομασία «Illicit Networks: Forces in Opposition».

Σκοπός τους είναι η συγκέντρωση στην ίδια αίθουσα κυβερνητικών εκπροσώπων, τεχνολογικών «γκουρού», ερευνητών καθώς και θυμάτων επιθέσεων, ώστε να συζητήσουν πιθανούς τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία και συγκεκριμένα το διαδίκτυο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα.

Συμμορίες, έμποροι ναρκωτικών και όπλων, ακόμα και τρομοκράτες χρησιμοποιούν πια το διαδίκτυο για να διαχειρίζονται τις επιχειρήσεις τους, χρησιμοποιώντας παράλληλα προηγμένες τεχνικές κρυπτογράφησης ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί από τις αρχές. Παγκόσμιες αντιτρομοκρατικές οργανώσεις όμως πιστεύουν πως η τεχνογνωσία και της Google μπορεί να βοηθήσουν στο ξεσκέπασμα, ακόμα και στη σύλληψη των ομάδων αυτών.

Όπως αναφέρει η ανάρτηση στο blog της Google, τα βίαια και παράνομα δίκτυα, όπως έμποροι ναρκωτικών και όπλων, επηρεάζουν κάθε κοινωνία στον κόσμο και κοστίζουν τρισεκατομμύρια δολάρια και εκατοντάδες χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μεξικό τα τελευταία πέντε χρόνια σαν αποτέλεσμα του πολέμου μεταξύ των καρτέλ ναρκωτικών.

Ανάμεσα στους καλεσμένους της διάσκεψης είναι ο Juan Pablo Escobar, ο γιος του πρώην εμπόρου ναρκωτικών, ο Andrew Weber, γραμματέας του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ και ο Brian Dodd, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής ομάδας της δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ.