Αξιωματούχοι από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Μεξικό ζήτησαν χθες Πέμπτη από τις ΗΠΑ να τους δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα παιδιά μεταναστών που δεν έχουν επανενωθεί με τους γονείς τους.

Οι αξιωματούχοι συνομίλησαν με τον Τζέιμς ΜακΚέμεντ, αναπληρωτή υφυπουργό Εθνικής Ασφάλειας, στην Τεγκουσιγκάλπα αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για τις οικογένειες που χωρίστηκαν στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Ελπίζαμε ότι με αυτή τη συνάντηση με την αμερικανική κυβέρνηση θα αποκομίζαμε περισσότερες λεπτομέρειες για τα παιδιά που επηρεάστηκαν από το σχέδιο “μηδενικής ανοχής”. Όμως αυτό δεν συνέβη», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών του Ελ Σαλβαδόρ Λουντιβίνα Μαγκαρίν.

Επτακόσια έντεκα παιδιά που είχαν εισέλθει παράτυπα στις ΗΠΑ μαζί με τους γονείς τους παρέμεναν χωρισμένα από τις οικογένειές τους το βράδυ της Πέμπτης, παρότι παρήλθε η προθεσμία που είχε ορίσει η αμερικανική δικαιοσύνη για την επανένωση των οικογενειών των παράτυπων μεταναστών. Σε 431 περιπτώσεις οι οικογένειες δεν μπόρεσαν να επανενωθούν διότι οι γονείς δεν βρίσκονται πλέον στις ΗΠΑ.

«Δεν έχουμε λάβει ακόμη πληροφορίες για τα παιδιά που χωρίστηκαν από τους γονείς τους, ούτε για τις επιπλοκές και τις καθυστερήσεις που υπήρξαν», επεσήμανε από την πλευρά του ο Λουίς Αλφόνσο ντε Άλμπα, ανώτερος αξιωματούχος του μεξικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι θεμελιώδους σημασίας, ότι αυτές οι επανενώσεις πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό», τόνισε.

Στο μεταξύ στη Γουατεμάλα ο αναπληρωτής υπουργός Προξενικών Υποθέσεων Καρλ Ρις πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου σε ξενοδοχείο στη διάρκεια της οποίας προειδοποίησε τους πολίτες της χώρας να μην προσπαθήσουν να εισέλθουν παράτυπα στις ΗΠΑ.

«Αν προσπαθήσετε να εισέλθετε στις ΗΠΑ παράνομα μέσω εισόδων που δεν είναι κανονικές, μπορεί να προσαχθείτε σε δίκη και να επαναπατριστείτε στη Γουατεμάλα», τόνισε.