Ο 11χρονος Φαχίμ Αλάμ, ο μικρός πρωταθλητής στο σκάκι που υπήρχε κίνδυνος να απελαθεί ως λαθρομετανάστης, θα μπορέσει να εκπροσωπήσει τη Γαλλία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα καθώς λύθηκαν όλα τα προβλήματα που αφορούσαν την παραμονή του στη χώρα.

Αφού νομιμοποιήθηκε ο πατέρας του, το τελευταίο διοικητικό εμπόδιο έπεσε με την μεταφορά του φακέλου του παιδιού από την ομοσπονδία του Μπαγκλαντές στη γαλλική ομοσπονδία σκακιού.

«Υπήρχαν ορισμένα διοικητικά προβλήματα με την επικοινωνία με την ομοσπονδία του Μπαγκλαντές, όμως όλα πήγαν καλά», είπε ο γενικός διευθυντής της γαλλικής ομοσπονδίας, Λοράν Βερά. Ο Φαχίμ θα μπορέσει έτσι να ενταχθεί στην εθνική ομάδα της Γαλλίας και να πάει στην Πράγα για να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί μεταξύ 16-26 Αυγούστου.

Τον Απρίλιο ο 11χρονος Φαχίμ αναδείχτηκε πρωταθλητής Γαλλίας στην κατηγορία των παιδιών κάτω των 12 ετών. Ήταν όμως αδύνατον να συμμετάσχει στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα επειδή σε βάρος του πατέρα του, που έφτασε παράνομα στη Γαλλία το 2008, είχε εκδοθεί απόφαση που τον υποχρέωνε να εγκαταλείψει το γαλλικό έδαφος, ως λαθρομετανάστης.

Το παιδί έμενε προσωρινά με οικογένειες συναθλητών του στο Κρετέιγ, στα προάστια του Παρισιού και ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν είχε υποσχεθεί να εξετάσει με προσοχή την περίπτωσή του. Στις 11 Μαΐου ο πατέρας, Νούρα Αλάμ, κατάφερε να πάρει προσωρινή άδεια παραμονής για τρεις μήνες. Κατόπιν προσελήφθη ως λατζέρης στο εστιατόριο του προσωπικού του δήμου του Κρετέιγ και οι αρχές δεσμεύτηκαν να του παράσχουν άδεια παραμονής και εργασίας στη Γαλλία.

Το μόνο που απέμενε πλέον ήταν να παραδώσει το φάκελό του Φαχίμ η ομοσπονδία του Μπαγκλαντές. Τώρα πια ο μικρός «ρίχτηκε στη δουλειά και επικεντρώνεται στο σκάκι, μετά από αυτή τη θύελλα», είπε ο προπονητής του, Ξαβιέ Παρμεντιέρ.

TAGS