Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι προκάλεσε τον ηγέτη των Ταλιμπάν, τον Μουλά Όμαρ, να επιστρέψει στη χώρα, να ανοίξει «ένα πολιτικό γραφείο» και να… λάβει μέρος στις εκλογές στη χώρα το 2014 αφού εγκαταλείψει τα όπλα.

Το 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανέτρεψαν το καθεστώς του μονόφθαλμου ηγέτη των Ταλιμπάν, που παραμένει ασαφές πού βρίσκεται.

«Έλα στο Αφγανιστάν, άσε τα όπλα των ξένων και φτιάξε ένα πολιτικό κόμμα εδώ με τους υποστηρικτές σου. Θέσε υποψηφιότητα στις εκλογές και εάν λάβεις τις ψήφους του λαού, τότε απόλαυσέ το. Κατόπιν θα πρέπει να αναλάβεις την διακυβέρνηση», είπε ο Καρζάι σε συνέντευξη Τύπου στο οχυρωμένο προεδρικό του μέγαρο.

«Δεν μας ενδιαφέρει εάν αυτοί που επιτίθενται στην αστυνομία μας και στο στρατό μας πολεμούν εναντίον μας για αιώνες (ακόμη). Η νεολαία σε αυτή τη γη είναι έτοιμη να θυσιαστεί», συνέχισε.

Ο Καρζάι έχει καλέσει επανειλημμένα τους Ταλιμπάν να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία στο Αφγανιστάν, αλλά οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν απορρίψει τις εκκλήσεις του.

«Τους καλώ ξανά, αδέλφια, γυρίστε στη γη σας και οικοδομήστε τη”, είπε ακόμα ο Καρζάι, που αισθάνθηκε την ανάγκη να επαναλάβει ότι δεν είναι “η μαριονέτα κανενός».

“Σκότωσαν τον αδελφό μου αλλά τους αποκαλώ αδέλφια μου”, είπε ο Καρζάι, αναφερόμενος στον ετεροθαλή αδελφό του, τον Άχμαντ Ουάλι Καρζάι, ο οποίος σκοτώθηκε πριν από ένα χρόνο από πυρά ενός σωματοφύλακά του, σε μια ενέργεια την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

“Τι θέλετε; Θέλετε να καταλάβετε την εξουσία δια της βίας; Αυτό είναι αδύνατον. Θέλετε να οικοδομήσετε μια οικονομία σκοτώνοντας αθώους, ανατινάζοντας δρόμους, γέφυρες και σχολεία;”.

Οι αντάρτες είχαν συμφωνήσει νωρίτερα φέτος να ανοίξουν μια αντιπροσωπεία στο Κατάρ για να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, αλλά ανέστειλαν τις επαφές λίγο καιρό αργότερα κάνοντας λόγο για “απαράδεκτους όρους”.

“Θέλετε οι ξένοι και οι Αμερικανοί να φύγουν από αυτή τη χώρα; (Αυτό) το θέλουμε κι εμείς, ελάτε λοιπόν και καθίστε μαζί μου για να φύγουν νωρίτερα”, πρόσθεσε ο Καρζάι.