Το Μαλί σχεδιάζει να ζητήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ερευνήσεις τις δολοφονίες, τους βιασμούς, τα βασανιστήρια και τις καταστροφές πολιτιστικών μνημείων στο βορρά της χώρας, την περιοχή που ελέγχεται από τους αντάρτες, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μαλίκ Κουλιμπαλί.

Ο υπουργός δεν διευκρίνισε πότε θα κατατεθεί το αίτημα, όμως ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός RFI, στον οποίο παραχώρησε συνέντευξη, ανέφερε ότι μια κυβερνητική επιτροπή αναμένεται να μεταβεί στη Χάγη εντός των επόμενων ημερών.

«Δεδομένου ότι το βόρειο Μαλί δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο των νόμιμων αρχών, πιστεύουμε ότι είναι σωστό να μεταφέρουμε την υπόθεση στο δικαστήριο για να αποφύγουμε την ατιμωρησία», είπε ο Κουλιμπαλί.

Μαλινέζοι και ξένοι ισλαμιστές, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, επωφελήθηκαν από την εξέγερση των αυτονομιστών Τουαρέγκ, τον περασμένο Ιανουάριο, και κατέλαβαν μεγάλο μέρος του βόρειου Μαλί. Αφού εκδίωξαν τους Τουαρέγκ του MNLA (Εθνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Αζάουαντ) από τις θέσεις τους, οι ισλαμιστές εξαπέλυσαν επιθέσεις σε ιερά των Σούφι, ορισμένα από τα οποία έχουν ανακηρυχθεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco.

Ο Κουλιμπαλί είπε ότι το Μαλί θα ζητήσει να ερευνηθούν τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει οι αντάρτες του MNLA αλλά και οι ισλαμιστές της οργάνωσης Ανσάρ Ντιν, του MUJWA (Κίνημα για την Ενότητα και τον Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική) και άλλων οργανώσεων. Μεταξύ άλλων θα ζητήσει να ερευνηθεί και η καταστροφή ιερών μνημείων, ιδίως στην αρχαία πόλη του Τιμπουκτού.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Μαλί Σεΐκ Μοντίμπο Ντιαρά, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Νίγηρα, εξέφρασε την ελπίδα να ξεκινήσει διάλογος στη χώρα του με όσους είναι έτοιμοι «να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία» στο βορρά. «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο με τους αδελφούς μας στο Μαλί, όσους βρίσκονται στο πλευρό ή αντιστέκονται στην ΑΚΙΜ» (Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ), είπε ο Ντιαρά μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο του Νίγηρα Μαχαμαντού Ισούφου.

Ο Ντιαρά σημείωσε ότι θα ήθελε «ο διάλογος να ξεκινήσει πολύ γρήγορα” ώστε να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία “που απειλεί όλη την περιοχή», όπως προειδοποίησε.