Με την πρωτοβουλία «Όταν Όλοι Ψηφίζουμε» η πρώην Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα προωθεί την εκστρατεία για την εγγραφή νέων ψηφοφόρων, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, προκαλώντας όμως ταυτόχρονα εκνευρισμό στην ηγεσία των Δημοκρατικών.

Όπως εξηγεί το «Politico», γίνεται προσπάθεια η εκστρατεία αυτή να είναι αυστηρά ακομμάτιστη, ενώ η ηγεσία των Δημοκρατικών θα προτιμούσε από την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ να λάβει ενεργά μέρος στην προεκλογική εκστρατεία στηρίζοντας τους υποψηφίους του κόμματος.

Η προώθηση της αναφερόμενης πρωτοβουλίας άρχισε χθες και είναι το αποτέλεσμα σειράς μυστικών συζητήσεων κατά τους τελευταίους μήνες, αμφιλεγόμενων εκκινήσεων αλλά και αβεβαιότητας για την υλοποίησή της, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ θα εμφανιστεί σε δημόσιες ανακοινώσεις και εκδηλώσεις σε παναμερικανικό επίπεδο, έχοντας στο πλευρό της διασημότητες όπως τον Τομ Χανκς, τους αστέρες της μουσικής κάντρι Φέιθ Χιλ και Τιμ ΜακΓκρο, τον αστέρα των Χιούστον Ρόκετς Κρις Πολ, την τραγουδίστρια Τζανέλ Μονά, τον συνθέτη Λιν-Μανουέλ Μιράντα.

Η όλη πρωτοβουλία είναι ξεχωριστή από τις δράσεις του Ιδρύματος Ομπάμα χωρίς να έχουν ρόλο τα προσωπικά γραφεία του Μπαράκ και της Μισέλ Ομπάμα. Επίσης, δεν θα έχει συμμετοχή η εταιρία περιορισμένης ευθύνης (Citizen 44) τα έξοδα της οποίας πληρώνει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ για τη διαχείριση της εμπλοκής του στην πολιτική.

Η πρωτοβουλία θα υλοποιηθεί υπό το γενικό σλόγκαν «Όταν Όλοι Ψηφίζουμε» ενώ θα στελεχωθεί από σημαντικούς πρώην συνεργάτες του πρώην προέδρου Ομπάμα.

Η συγκέντρωση των χρημάτων που θα εξασφαλίσουν τη λειτουργική δράση της πρωτοβουλίας συνεχίζεται ακόμη, ενώ οι άνθρωποι που εμπλέκονται στον προγραμματισμό των δράσεών της γνωστοποίησαν ότι θα έχει προϋπολογισμό οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων. Οι διοργανωτές σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων μέσω δωρεών από εταιρικές κοινοπραξίες και χορηγήσεων από ιδρύματα. Το καθεστώς για τη διαχείριση των χρημάτων θα διέπεται από τη νομοθεσία για τους μη κερδοσκοπικούς φορείς. Στη συγκέντρωση του ποσού θα έχουν συμμετοχή και οι δωρητές του Δημοκρατικού Κόμματος, που ήδη έχουν προσεγγιστεί για να υποστηρίξουν οικονομικά τους υποψηφίους του κόμματος, τις διάφορες επιτροπές, αλλά κι ομάδες δράσης που ζητούν χρηματοδότηση.

Η αναφερόμενη πρωτοβουλία προγραμματίζει σειρά δράσεων με την οργάνωση εκδηλώσεων οι οποίες θα κλιμακωθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Στη διάρκεια υλοποίησης των δράσεων αυτών έχουν συμπεριληφθεί κι αρκετές ημέρες δράσης για την εγγραφή ψηφοφόρων. Οι ημέρες αυτές θα υποστηρίζονται από ημέρες τηλεοπτικής δράσης (GOTV Days of action) καθώς η ημέρα των εκλογών θα πλησιάζει.

Οι οργανωτές της πρωτοβουλίας προγραμματίζουν την αποστολή προσωπικών μηνυμάτων σε πολίτες για να τους παροτρύνουν να εγγραφούν για να ψηφίσουν ενώ θα δραστηριοποιηθούν σε σημεία, καταστήματα και χώρους, όπου βρίσκονται συνήθως νεαροί Αμερικάνοι.

Για χρόνια η Μισέλ Ομπάμα θεωρείται η πιο περιζήτητη υποστηρίκτρια των υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος. Ωστόσο, η ίδια τούς έχει απογοητεύσει πολλές φορές συμφωνώντας να έχει έναν περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων ανά εκλογικό κύκλο.

Οι Δημοκρατικοί βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο, επιδιώκοντας να κερδίσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ όσο πλησιάζει ο καιρός τόσο κλιμακώνεται και το άγχος που έχουν για την επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Από την άλλη μεριά, προβληματισμό μεταξύ των ακτιβιστών και των υποστηρικτών του Δημοκρατικού Κόμματος προκαλεί η απόφαση της Μισέλ Ομπάμα να έχει ενεργό ρόλο στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας. Σε εκδήλωση που έγινε τον προηγούμενο μήνα στο Μπέβερλι Χιλς για τη συγκέντρωση χρημάτων για την υποστήριξη της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αστειεύτηκε λέγοντας ότι κατά την περίοδο αυτή η Μισέλ Ομπάμα έχει μεγαλύτερη ζήτηση κι από τον ίδιο.

Από τις εκλογές του 2016 και μετά, οι εμφανίσεις της Μισέλ Ομπάμα έγιναν ακόμη πιο σπάνιες σε σύγκριση και με την περίοδο που ήταν πρώτη κυρία των ΗΠΑ, ενώ όσες φορές εμφανίστηκε ήταν για την άσκηση κριτικής στον πρόεδρο Τραμπ.