Τα προβλήματα στο βόρειο Κόσοβο δεν μπορούν να επιλυθούν με στρατιωτικά μέσα, αλλά με διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας της Συμμαχίας επισκέφθηκε την Πρίστινα.

Ο κ. Ράσμουσεν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, χθες, στην Πρίστινα κάλεσε τους ηγέτες του Κοσόβου και του Βελιγραδίου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις υπογραμμίζοντας ότι στο βορρά δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική ή βίαιη λύση.

«Δεν υπάρχει στρατιωτική διευθέτηση για τα προβλήματα αυτά. Πρέπει να έχουμε μία πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει στην πλήρη ενσωμάτωση του βόρειου τμήματος στην κοινωνία του Κοσόβου» ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Ράσμουσεν είπε ότι για να επιτευχθεί αυτό είναι αναγκαία «η συμμετοχή των αρχών του Βελιγραδίου, αλλά και πολιτική ωριμότητα και δέσμευση των πολιτικών αξιωματούχων του Κοσόβου».

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα έχουν εκκρεμή ζητήματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου, τον οποίο στηρίζει η Συμμαχία.

Ο κ. Ράσμουσεν εκτίμησε ότι η μείωση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο δείχνει ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος, αλλά πρόσθεσε ότι η ειρηνευτική δύναμη της Συμμαχίας στο Κόσοβο (KFOR) ζητά πρόοδο και στο βορρά.

«Τον τελευταίο χρόνο είδαμε και βία στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου και θέλω να τονίσω ότι θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα, ώστε να υλοποιήσουμε πλήρως το ψήφισμα 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ για ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον», είπε κ. Ράσμουσεν.

Ο ΓΓ της Συμμαχίας είχε στην Πρίστινα συνομιλίες με τον διοικητή της KFOR Έρχαρντ Ντρεβς, τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Σλόμπονταν Πέτροβιτς.