Το προξενείο της Ονδούρας στις ΗΠΑ ταυτοποίησε περισσότερα από 300 παιδιά, που χωρίστηκαν από τους γονείς τους στο πλαίσι της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για να πατάξει την παράτυπη μετανάστευση.

«Το προξενικό μας δίκτυο εντόπισε σε διάφορες συναντήσεις και επισκέψεις σε πρόσφυγες 313 παιδιά που έχουν χωριστεί» από τις οικογένειές τους, δήλωσε η επικεφαλής της διεύθυνσης του προξενείου της Ονδούρας που είναι αρμόδια για την προστασία των μεταναστών από τη χώρα.

Στις 7 Μαΐου, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ διέταξε να χωρίζονται οι γονείς από τα παιδιά όταν μετανάστες συλλαμβάνονται στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό για παράνομη είσοδο στη χώρα. Ακολούθησε θύελλα αντιδράσεων ενώ οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, με παιδιά κλεισμένα σε πρώην εμπορικά κέντρα σόκαραν όλο τον κόσμο. Αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε το μέτρο, με διάταγμά του στα τέλη Ιουνίου, μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε και τις πιέσεις που του ασκήθηκαν στο εσωτερικό και από το εξωτερικό της χώρας.

Οι οικογένειες που χωρίστηκαν αναμένεται να επανενωθούν ως την 26η Ιουλίου.