Όχι Αττίλας αλλά «τουρκικός στρατός», όχι ελεύθερες περιοχές αλλά… «νότιο μέρος»

Ο ΟΑΣΕ έφτιαξε ένα ειδικό και άκρως αμφιλεγόμενο γλωσσάρι για δημοσιογράφους στην Κύπρο


ΚΟΣΜΟΣ
4:23
11/07/2018
Όχι Αττίλας αλλά «τουρκικός στρατός», όχι ελεύθερες περιοχές αλλά… «νότιο μέρος»
11
loading

Ο αντιπρόσωπος του γραφείου της Ελευθερίας του Τύπου του ΟΑΣΕ, Αρλέμ Ντεζίρ παρουσίασε το αμφιλεγόμενο «γλωσσάρι» που ετοίμασε με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων και από τις δύο κοινότητες για χρήση από τους δημοσιογράφους σε σχέση με την κατάσταση στην Κύπρο.

Το γλωσσάρι, πριν ακόμα παρουσιαστεί, προκάλεσε έντονες συζητήσεις και ομάδα από 170 δημοσιογράφους υπέγραψε διακήρυξη απόρριψής του, προτού καν δημοσιευθεί, ενώ αποδοκιμάστηκε και από κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιτίθενται σε λύση του Κυπριακού στη βάση της πάγιας γραμμής.

Η παρουσίαση έγινε στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Σπίτι της Συνεργασίας, στην Πράσινη Γραμμή κατά τον απολογισμό του προγράμματος «Διάλογος για την Κύπρο».

Ο Αρλέμ Ντεζίρ ανέφερε ότι πρόκειται για «Λέξεις που έχουν σημασία», λέγοντας ότι οι λέξεις αντικατοπτρίζουν την ιστορία και τον πολιτισμό, αλλά προέρχονται επίσης από τις επιλογές και στάσεις των ανθρώπων.

«Οι λέξεις διαμορφώνουν τις απόψεις μας, κάνουν τη διαφορά πολλές φορές. Λένε ότι «ο πόλεμος ξεκινά με τα λόγια, ίσως η ειρήνη και η ενότητα μπορούν επίσης να ξεκινήσουν με λέξεις».

Πρόσθεσε πως το γλωσσάρι στοχεύει στο να βοηθήσει τους δημοσιογράφους στο επαγγελματικό τους έργο, να βοηθήσει σε μια καλύτερη αλληλοκατανόηση και σε ποιοτική δημοσιογραφία» ανέφερε ο αξιωματούχος του ΟΑΣΕ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο αξιωματούχος του ΟΑΣΕ διευκρίνισε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ότι στο γλωσσάρι υπάρχουν και λέξεις για τις οποίες δεν υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των συγγραφέων και αυτό αναγράφεται.

Ενδεικτικά, το γλωσσάρι προτείνει, μεταξύ άλλων, αντί της λέξης Αττίλας, τη λέξη τουρκικός στρατός, τουρκικά στρατεύματα, αντί κυπριακός λαός προτείνεται ελληνοκυπριακή κοινότητα, αντί μπουντρούμι φυλακή, αντί μητέρα πατρίδα προτείνεται Ελλάδα, Τουρκία, για τις λέξεις «ψευδοπρωθυπουργός/λεγόμενος υπουργός/'υπουργός'» δεν συμφωνήθηκε εναλλακτική λέξη, αντί Τούρκος εισβολέας προτείνεται Τουρκία/τουρκικός στρατός/τουρκική κυβέρνηση, αντί πρόσφυγες προτείνεται Τ/κ πρόσφυγες και Ε/κ πρόσφυγες, για τη λέξη εισβολή δεν συμφωνήθηκε εναλλακτική λύση, αντί εγκλωβισμένοι προτείνεται Ε/κ ή και Μαρωνίτες που ζουν στο βόρειο μέρος της Κύπρου και αντί ελεύθερες περιοχές προτείνεται το νότιο μέρος της Κύπρου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Lola

  Γρήγορα στον Τσίπρα να το υπογράψει!

 2. avatar SER 30

  5 0 0 ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΙΣΧΡΑ , ΣΕ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΟΣΜΟ , ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΩΡΟΔΟΚΗΜΕΝΗ ΦΑΝΕΡΗ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΑΓΑΖΙΩΝ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΤΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΧΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ . [...] ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ [...].

 3. avatar μας κυβερνούν ηττοπαθείς

  και ο Κοτζιάς μας τι λέει για αυτά, τα θεωρεί άλλη μια διπλωματική επιτυχία; κοιτάξτε, τώρα που άλλοι κατάλαβαν ότι είμαστε μαλθακοί και τα δίνουμε όλα με αντάλλαγμα να φωτογραφίζεται ο αλέξης στα σαλόνια της Ευρώπης, τρέχουν να προλάβουν όσο κυβέρνηση είναι ο τσύριζα.

 4. avatar Μπαναγιωτης

  Όχι Ίμια, τουρκική βλαχονησίδα, όχι Καστελόριζο, τουρκικό νησί, όχι Σουλτάνος Ερντογάν, πρόεδρος Ερντογάν του 52%. Ξύπνα ραγιά να δεις λευτεριά.

  1. avatar τριαλαρο

   βλαχονησίδα, γιατί εκεί πήγαιναν βλάχοι, που ως γνωστόν ήταν δυνοί θαλασσόλυκοι?

 5. avatar Ροζ πίθηκος

  Εδώ οι δικοί μας έκαναν συνωστισμό την σφαγή στην Σμύρνη εκεί θα κολλήσουμε τώρα?

 6. avatar Εεερχετε…

  Έρχεται και η σειρά των γυφτοσκοπιανων σε μερικά χρονάκια να μας αποκαλούν το ίδιο..... άρα λοιπόν εμείς που φωνάζουμε σήμερα και αποκαλούμε την συμφωνία με τα Σκόπια προδοτικη είμαστε Φασίστες... Κατάλαβες χοντρέ { Φίλη} που είναι η προδοσία..... Φασιστοκουμουνι.... ΠΡΟΔΌΤΗ.

 7. avatar ocular witness

  αντί για Κερύνεια -Αμμόχωστο resort and thalasso του τουρκικού κράτους..
  ήμαρτον, έχουμε ξεχάσει πια αυτά που ξέραμε.

 8. avatar Albatros

  Μ..............ς! Τα συσσωρευμένα λάθη στην Κύπρο και κυριότερα στον Κυπριακό λαό είναι καταγεγραμμένα, γνωστά. Παίξανε πόκερ πάνω στις ζωές των ανθρώπων και μεις τους απλώσαμε την πράσινη τσόχα (και δω, και στο νησί).

 9. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  ΠΟΤΕ !!!
  Ειναι σαν να ,''με τα χερακια μας, βγαζουμε τα ματακια μας''.

  1. avatar Constantined

   Πρώτη φορά θα είναι αδερφέ; που θα βγάλουμε τα μάτια μας;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει