Μετά την υποβολή της τελικής έκθεσης του Γραφείου Ερευνών και Ανάλυσης (BEA), οργανισμού του γαλλικού κράτους, για τα αίτια του δυστυχήματος της πτήσης της Air France από το Ρίο στο Παρίσι, η κατασκευάστρια αεροσκαφών Airbus υποσχέθηκε ότι θα πάρει «όλα τα αναγκαία μέτρα» για τη βελτίωση της ασφάλειας των πτήσεων.

«Η Airbus θα λάβει όλα τα μέτρα που θα της επιτρέψουν να συνεισφέρει σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια για τη βελτιστοποίηση της ασφάλειας των αερομεταφορών» αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

Ο όμιλος έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται σε βιομηχανικό επίπεδο για να ενισχύσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις που σχετίζονται με την αντοχή των ανιχνευτών Pitot που σύμφωνα με την έκθεση ήταν ένα από τα αίτια που προκάλεσαν το δυστύχημα.

Ο ΒΕΑ υπεύθυνος για την τεχνική έρευνα, έκανε 41 συστάσεις για την ασφάλεια και επισημαίνει τόσο τις αδυναμίες που προκύπτουν από την εργονομία του αεροσκάφους (Airbus A330) όσο και τις εσφαλμένες ενέργειες των πιλότων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρό στρες.

Όσον αφορά το σημείο εκκίνησης της καταστροφής, το BEA επιμένει στον πάγο που σχηματίστηκε στους αισθητήρες ταχύτητας Pitot (κατασκευάζονται από την Thales), η οποία οδήγησε σε προσωρινή ανακολουθία μεταξύ των μετρούμενων ταχυτήτων.

«Η δημοσίευση της τελικής έκθεσης του BEA προσφέρει τώρα την ευκαιρία να προβληματιστούμε σχετικά με τα διδάγματα που αποκομίσαμε από αυτή την τραγωδία και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων δυστυχημάτων» προσθέτει η Airbus, η οποία θα μελετήσει την έκθεση αυτή λεπτομερώς.