Ισπανικό δικαστήριο ξεκίνησε σήμερα έρευνα για απάτη κατά πρώην στελεχών της τράπεζας Bankia, εν μέσω της αυξανόμενης οργής της κοινής γνώμης στην Ισπανία κατά της τράπεζας αυτής που διασώθηκε από το κράτος.

Η αγωγή κατατέθηκε από ένα από τα μικρότερα πολιτικά κόμματα της Ισπανίας, το οποίο κατηγορεί 33 αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου της τράπεζας Ροδρίγο Ράτο, για απάτη, χειραγώγηση τιμών και πλαστογράφηση λογαριασμών.

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Ισπανίας αξίωσε από τον Ράτο και τα άλλα στελέχη που κατηγορούνται να παρουσιαστούν ενώπιόν του και από τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ισπανίας Μιγκέλ Άνχελ Φερνάντεθ Ορντόνεθ να παρουσιαστεί ως μάρτυρας.

Η κυβέρνηση ανέλαβε τη διεύθυνση της Bankia το Μάιο όταν κατέστη σαφές ότι η τράπεζα δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις απώλειες που υπέστη λόγω του δανεισμού αδιακρίτως κατά την άνθιση της αγοράς ακινήτων, στην οποία επήλθε κραχ πριν από τέσσερα χρόνια. Η Ισπανία αναγκάστηκε να ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για τη διάσωση των τραπεζών της.

Η Bankia κατέχει περισσότερο από το 10% των ισπανικών καταθέσεων και είναι η μεγαλύτερη τράπεζα, η οποία είναι πιθανόν να πάρει κεφάλαια, όταν χορηγηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια αργότερα φέτος. Υπό τη νέα της διοίκηση, η Bankia ζήτησε σχέδιο διάσωσης ύψους 19 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η διάσωση της Bankia έχει εξοργίσει τους Ισπανούς που υφίστανται τις πολύ αυστηρές κυβερνητικές περικοπές στις δαπάνες.