Τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους που είχαν παγιδευτεί επί εννέα ημέρα μέσα σε ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη βρέθηκαν «ασφαλή», ανακοίνωσε απόψε ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιανγκ Ράι.

Τα δώδεκα αγόρια και ο βοηθός προπονητής τους που αγνοούνταν επί εννέα ημέρες, βρέθηκαν ζωντανά σήμερα μέσα σε ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο, όπου είχαν βρει καταφύγιο, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιανγκ Ράι.

ΤΑΙΛΑΝΔΗ ΣΠΗΛΙΑ

Τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, χάθηκαν μαζί με τον 25χρονο προπονητή στις 23 Ιουνίου, αφού πήγαν μετά την προπόνηση να εξερευνήσουν ένα δίκτυο σπηλαίων, το Ταμ Λουάνγκ. Από την ημέρα εκείνη ξεκίνησε μια τεράστια, διεθνής προσπάθεια διάσωσης, με ομάδες από πολλές χώρες, που προσπαθούσαν να φτάσουν στο σημείο όπου υπέθεταν ότι μπορεί να βρίσκονταν οι αγνοούμενοι. Η επιχείρηση διάσωσης ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω της λάσπης, του νερού και της σφοδρής βροχής που συνεχιζόταν.

«Ταϊλανδοί πεζοναύτες τους βρήκαν και τους 13 ζωντανούς», είπε ο κυβερνήτης Ναρονγκσάκ Οσοτανάκορν.

Οι διασώστες προσπαθούσαν από το πρωί σήμερα να ανοίξουν έναν στενό διάδρομο για να περάσουν δύτες μέσα στο πλημμυρισμένο σπήλαιο. Οι δύτες των ειδικών δυνάμεων της Ταϊλάνδης είχαν επικεντρώσει την προσοχή τους σε ένα υπερυψωμένο σημείο, μέσα στο σπήλαιο, που οι σπηλαιολόγοι το αποκαλούσαν «Παραλία Πατάγια». Υπέθεταν ότι σε εκείνον τον χώρο θα μπορούσαν να έχουν καταφύγει τα παιδιά όταν πλημμύρισε η σπηλιά.

ΤΑΙΛΑΝΔΗ ΣΠΗΛΙΑ

«Οι πεζοναύτες ανέφεραν ότι (…) έφτασαν στην Παραλία Πατάγια, που ήταν πλημμυρισμένη. Έτσι, προχώρησαν άλλα 400 μέτρα όπου βρήκαν τους 13 (…) ασφαλείς», είπε ο Ναρονγσάκ, ενώ οι δημοσιογράφοι και οι διασώστες ζητωκραύγαζαν, εμφανώς συγκινημένοι από την εξέλιξη αυτή.

Η επόμενη πρόκληση για τα σωστικά συνεργεία θα είναι να βγάλουν τα παιδιά από το σπήλαιο, το οποίο ορισμένοι χαρακτηρίζουν «λαβύρινθο». Ορισμένοι προτείνουν να περιμένουν να υποχωρήσουν τα νερά για να βγουν έξω τα αγόρια. Μια άλλη επιλογή είναι να τους μάθουν πώς να χρησιμοποιούν εξοπλισμό καταδύσεων για να βγουν κολυμπώντας έξω.

Όταν έφτασε η είδηση της ανεύρεσής τους, γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονταν στην είσοδο του σπηλαίου άρχισαν να ετοιμάζουν κουτιά με είδη πρώτων βοηθειών για να τα στείλουν μέσα. Δεν είναι σαφές αν κάποιο από τα παιδιά ή ο προπονητής έχουν τραυματιστεί ή αν χρειάζονται ιατρική βοήθεια για άλλους λόγους.ΤΑΙΛΑΝΔΗ ΣΠΗΛΙΑ

Συγγενείς των αγοριών, που περίμεναν εκεί κοντά, κάτω από ένα υπόστεγο για να προφυλαχθούν από τη βροχή, χειροκροτούσαν και γελούσαν. Οι διασώστες συνέχαιραν ο ένας τον άλλο.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, έχουν ήδη σταλεί γιατροί μέσα στο σπήλαιο και θα χρειαστούν περίπου τέσσερις ώρες για να διαπιστώσουν σε τι κατάσταση είναι τα παιδιά. Μόνο αφού γίνει αυτή η εκτίμηση θα επιλεγεί η καταλληλότερη στρατηγική για να τα βγάλουν έξω.

Ο κυβερνήτης προειδοποίησε ωστόσο ότι δεν θα γίνει άμεσα η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους από το σπήλαιο. Ομάδες διασωστών θα παραμείνουν μαζί με τα παιδιά και τον προπονητή για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί μέχρι να καταφέρουν να διασχίσουν τα περίπου τρία χιλιόμετρα που τους χωρίζουν από την έξοδο. Ορισμένα τμήματα αυτής της διαδρομής έχουν πλημμυρίσει.ΤΑΙΛΑΝΔΗ ΣΠΗΛΙΑ

«Θα τους πάμε τρόφιμα, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουν να φάνε, δεδομένου ότι δεν έχουν φάει τίποτα εδώ και μέρες. Θα στείλουμε και έναν γιατρό που ξέρει πώς να κάνει καταδύσεις», πρόσθεσε.

Μετά την εξαφάνιση των νεαρών ποδοσφαιριστών και του προπονητή είχε ξεκινήσει μια διεθνής προσπάθεια για τη διάσωση της ομάδας μέσα από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, στα σύνορα της Ταϊλάνδης με τη Μιανμάρ και το Λάος. ΤΑΙΛΑΝΔΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΑΙΛΑΝΔΗ ΣΠΗΛΙΑ