Παρών στην τελετή παράδοσης της διοίκησης από τον απερχόμενο διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στρατηγό Ρέιμοντ Οντιέρνο στο διάδοχό του αντιστράτηγο Λόιντ Όστιν, που θα γίνει σήμερα στη Βαγδάτη, θα είναι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς.

Η τελετή λαμβάνει χώρα μία ημέρα μετά το μήνυμα του Ομπάμα για την επίσημη λήξη της μάχιμης αποστολής των 50.000 εναπομείναντων οπλιτών στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ σημαίνει πως θα μειωθεί επίσης και ο αριθμός των κατασκόπων που εργάζονται για την Ουάσιγκτον στη χώρα

Η μείωση του αριθμού των οπλιτών, που πλέον είναι μόλις 50.000 και με ρόλο μόνο εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό, πρόκειται να μειώσει και το βεληνεκές της δράσης των μυστικών υπηρεσιών.

«Θα έχουμε λιγότερα μάτια και αυτιά στην περιοχή μετά την αποχώρηση των δυνάμεων»,τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως οι ανώτεροί του πρόκειται να θίξουν το ζήτημα αυτό στις ιρακινές αρχές.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν το πολιτικό αδιέξοδο στο Ιράκ ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της χώρας, καθώς «το πολιτικό κενό μπορεί να φθάσει ένα επίπεδο όπου όλα θα καταρρεύσουν», οδηγώντας σε πολιτικές και θρησκευτικές έριδες