Οι λιποταξίες στο στρατό, οι συγκρούσεις κοντά στη Δαμασκό και η καταστροφή του τουρκικού αεροσκάφους από τη Συρία, αποτελούν σημάδια ότι το καθεστώς Άσαντ χάνει όλο και περισσότερο τον έλεγχο, εκτίμησε ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, σε δηλώσεις του επί του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One που μετέφερε τον Μπαράκ Ομπάμα σε μια σύνοδο της προεκλογικής του εκστρατείας, υπογράμμισε ιδιαίτερα «την αποστασία υψηλόβαθμων στελεχών» του καθεστώτος.

«Το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασάντ χάνει σιγά-σιγά τον ελεγχό του στη χώρα», δήλωσε ο Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους.

Ένας σύρος στρατηγός και δύο συνταγματάρχες λιποτάκτησαν και πέρασαν στην Τουρκία το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, δήλωσε σήμερα τουρκική διπλωματική πηγή, ανεβάζοντας σε 13 τον αριθμό των λιποταξιών από στρατηγούς της Συρίας που πέρασαν σε τουρκικό έδαφος.

Εξάλλου, ένα τουρκικό F-4 Phantom καταρρίφθηκε την Παρασκευή από τη Συρία, ενώ πραγματοποιούσε εκπαιδευτική αποστολή πάνω από διεθνή ύδατα, σύμφωνα με την Άγκυρα. Η Δαμασκός εκτιμά από την πλευρά της ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο της Συρίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν ως στόχο την υλοποίηση μιας πολιτικής μετάβασης χωρίς τον Μπασάρ αλ Ασαντ επανέλαβε σήμερα ο Τζέι Κάρνεϊ. «Η άποψή μας είναι ότι αυτή η μετάβαση δεν μπορεί να γίνει με τον Άσαντ».

Είναι «κεφαλαιώδες η διεθνής κοινότητα να είναι ενωμένη» για να εργαστεί για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, εκτίμησε, ενώ ο διεθνής απεσταλμένος Κόφι Αναν προσπαθεί να οργανώσει σύνοδο των μεγάλων δυνάμεων στη Γενεύη το Σάββατο για να συζητήσουν το σχέδιο των έξι σημείων για τον τερματισμό της κρίσης.

Η Ρωσία, παραδοσιακή σύμμαχος της Δαμασκού, θα πρέπει να συμμετάσχει στη σύνοδο του Σαββάτου, σύμφωνα με το Ρώσο Πρέσβη στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν. Αλλά η Μόσχα, μέσω του υπουργού της των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν θα πρέπει επίσης να συμμετάσχει στη σύνοδο, κάτι στο οποίο αντιτάσσονται οι Δυτικοί.

«Είχαμε παραγωγικές συναντήσεις με τη Ρωσία», δήλωσε ο Κάρνεϊ. «Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις» σε ορισμένα σημεία, πρόσθεσε.