Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα τεθούν σε ισχύ από 1ης Ιουλίου θα επηρεάσουν αρνητικά τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά μεταξύ της Τεχεράνης και της ομάδας 5+1, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου των Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ στην εβδομαδιαία ενημέρωση του Τύπου.

«Οι ενέργειες που αντιβαίνουν στις συμφωνίες μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5+1 θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας αποδεκτής λύσης στην κρίση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Το Ιράν και η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και η Γερμανία) επανέλαβαν τον Απρίλιο τις διαπραγματεύσεις τους για τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης προκειμένου να εξευρεθεί διπλωματική λύση, ύστερα από 15 μήνες διακοπής, σημειώνοντας μικρή πρόοδο.

Έπειτα από τρεις σειρές διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, τη Βαγδάτη και τη Μόσχα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στις 3 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη.

Το ευρωπαϊκό εμπάργκο κατά του ιρανικού πετρελαίου θα τεθεί σε ισχύ την Κυριακή 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν προκαλέσει ήδη μια πτώση κατά 40% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου το τελευταίο εξάμηνο, σε 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο ο ιρανός υπουργός Πετρελαίου Ροστάμ Γασεμί διέψευσε μια μείωση στις ιρανικές εξαγωγές.