Το σημαντικό λιμάνι Hudaydah της Υεμένης, τον έλεγχο του οποίου έχουν οι αντάρτες, βομβάρδισαν οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Το Hudaydah είναι το βασικό λιμάνι για την άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για ανθρωπιστική καταστροφή εάν αποκλειστεί.

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια άνθρωποι, όπως μεταδίδει το BBC, εξαρτώνται από τη βοήθεια αυτή.

Ο βομβαρδισμός άρχισε μετά το πέρας του τελεσιγράφου που είχε απευθύνει ο συνασπισμός στους Χούτι, που δρουν με τη στήριξη του Ιράν, να αποσυρθούν από την περιοχή.

Το δίκτυο Αλ Αραμπίγια, που ανήκει στη Σαουδική Αραβία, μετέδωσε πως η «απελευθέρωση» του Hudaydah άρχισε με επιχείρηση μεγάλης κλίμακας με υποστήριξη από αέρος και θαλάσσης.

Στα προάστια της πόλης ακούγονταν εκρήξεις.

«Η απελευθέρωση του Hudaydah είναι σημείο – κλειδί στον αγώνα μας να ανακτήσουμε την Υεμένη από τους ενόπλους που την έχουν όμηρο για να εξυπηρετήσουν ξένες ατζέντες» ανακοίνωσε η κυβέρνηση του προέδρου Μανσούρ.

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, και η κυβέρνηση της Υεμένης έχουν κατηγορήσει τους αντάρτες πως χρησιμοποιούν το λιμάνι για την παράνομη εισαγωγή όπλων από το Ιράν, κάτι που οι αντάρτες αρνούνται.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε στο BBC πως η υπομονή του συνασπισμού τελείωσε στο διπλωματικό πεδίο. Κατά τον ίδιο, ο συνασπισμός επιθυμεί να έχει τον έλεγχο του λιμανιού ο ΟΗΕ, αλλά είναι έτοιμος να αναλάβει στρατιωτική δράση εάν οι Χούτι αρνηθούν να αποσυρθούν.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια του πολέμου στην Υεμένη, που διαρκεί ήδη τρία χρόνια, προκαλώντας αυτό που ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

(φωτογραφία αρχείου)