Το Ιράν είναι έτοιμο να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 20% αν οι μεγάλες δυνάμεις εγγυηθούν ότι θα προμηθεύουν τη χώρα με τα πυρηνικά καύσιμα τα οποία έχει ανάγκη, τόνισε ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ιρανικής προεδρίας.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν πάντα λέει πως αν οι ευρωπαϊκές χώρες χορηγούν στο Ιράν καύσιμα εμπλουτισμένα κατά 20%, το Ιράν δεν θα εμπλουτίζει ουράνιο σε αυτό το επίπεδο. Ακόμη και σήμερα αν μας παρέχουν εγγυήσεις ότι θα μας προμηθεύουν καύσιμα εμπλουτισμένα κατά 20% για τους αντιδραστήρες μας δεν θα υπάρχει πρόβλημα», επισήμανε ο Αχμαντινετζάντ.

Σήμερα άρχισε στη Μόσχα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Τεχεράνη και στις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τελευταία ευκαιρία για την επίλυση με διπλωματικά μέσα της κρίσης.

Ο αρχηγός της ιρανικής αντιπροσωπείας Σαΐντ Τζαλιλί άρχισε τις συνομιλίες με την Κάθριν Άστον, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και απεσταλμένη της ομάδα 5+1 στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Νωρίτερα μέλος της ιρανικής αντιπροσωπείας τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις είναι «καταδικασμένες να αποτύχουν» αν οι μεγάλες δυνάμεις δεν αναγνωρίσουν το δικαίωμα του Ιράν στον εμπλουτισμό ουρανίου.