Απρόσμενη κατάληξη είχε μία τυπική παράδοση για έναν διανομέα πίτσας στις ΗΠΑ. Ο άνδρας, που κατάγεται από τον Ισημερινό και μένει παράτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνελήφθη την ώρα που παρέδιδε πίτσα στη στρατιωτική βάση Φορτ Χάμιλτον, στη Νέα Υόρκη, και πλέον περιμένει την απέλασή του.

Ο Πάμπλο Βιγιαβισένσιο είχε κάνει στο παρελθόν πολλές παραδόσεις στη βάση αυτή, νότια του Μπρούκλιν, δείχνοντας στην πύλη εισόδου την ταυτότητα, που του είχε δοθεί από την πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία δεν περιέχει καμία αναφορά στο καθεστώς παραμονής του. Όμως την Παρασκευή χρειάστηκε να υπογράψει ένα έγγραφο με το οποίο έδινε την άδεια στις αρχές να εξετάσουν, μεταξύ άλλων, το ποινικό του μητρώο. Έτσι, διαπιστώθηκε πως είχε από τον Ιούλιο του 2010 εντολή να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ.

Το προσωπικό της βάσης τον συνέλαβε και τον παρέδωσε στην υπηρεσία της αστυνομίας που είναι αρμόδια για τη μετανάστευση. Πατέρας δύο κοριτσιών, 2 και 3 ετών, ο Βιγιαβισένσιο τέθηκε υπό κράτηση και αναμένει την απέλασή του.

Από τις αρχές του 2017, μετά την πιο σκληρή στάση που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην παράτυπη μετανάστευση, έχουν αυξηθεί οι έρευνες σε καταστήματα και εταιρείες σε αναζήτηση μεταναστών χωρίς χαρτιά, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόσφατα, οι υπηρεσίες μετανάστευσης υιοθέτησαν απόφαση που επιτρέπει στους πράκτορές τους να συλλαμβάνουν παράτυπους μετανάστες ακόμη και στα δικαστήρια, τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης πρόκειται στο άμεσο μέλλον να εξετάσει νομοσχέδιο που θα απαγορεύσει τις συλλήψεις σε δικαστήρια.