Η 15μηνης διάρκειας σύρραξη στη Συρία έχει μετατραπεί πλέον σε ολοκληρωτικό εμφύλιο πόλεμο, στον οποίο οι κυβερνητικές δυνάμεις επιχειρούν να ανακαταλάβουν μεγάλα τμήματα αστικών περιοχών που έχουν καταληφθεί από την αντιπολίτευση, τόνισε σήμερα ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές αποστολές Ερβέ Λαντσού.

«Ναι θεωρώ πως μπορούμε να το πούμε αυτό», είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Λαντσού, απαντώντας στην ερώτηση εάν η σύρραξη στη Συρία μπορεί να χαρακτηρίζεται πλέον εμφύλιος πόλεμος.

«Σαφώς, ό,τι συμβαίνει είναι πως η κυβέρνηση της Συρίας έχει απολέσει ορισμένα εκτεταμένα τμήματα εδάφους σε αρκετές πόλεις και προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο στις περιοχές αυτές από την αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

«Το επίπεδο της βίας έχει αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Λαντσού, ο οποίος πρόσθεσε πως η σημερινή επίθεση εναντίον των παρατηρητών του Οργανισμού στη Συρία ήταν «μία σκόπιμη ενέργεια».

Εντωμεταξύ οι παρατηρητές του ΟΗΕ που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία ανακοίνωσαν σήμερα πως τρία από τα οχήματά τους «δέχθηκαν πυρά» κοντά στην κοινότητα της Χάφα, στην επαρχία της Λαττάκειας (βορειοδυτικά).

«Οι παρατηρητές του ΟΗΕ, οι οποίοι προσπαθούσαν να μεταβούν στην Χάφα χρειάσθηκε να αντιμετωπίσουν ένα εξαγριωμένο πλήθος και να γυρίσουν πίσω. Τρία από τα οχήματα του ΟΗΕ δέχθηκαν πυρά ενώ κατευθύνονταν πως την περιοχή του Ιντλίμπ», βορειότερα, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αποστολή Παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία (Misnus).

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατόν να καθορισθεί από πού προέρχονταν τα πυρά. «Όλοι οι παρατηρητές βρίσκονται τώρα στη βάση τους σώοι και αβλαβείς», προστίθεται στο κείμενο, ενώ τονίζεται πως «οι παρατηρητές πασχίζουν από τις 7 Ιουνίου να μεταβούν στην Χάφα, όμως παρεμποδίζονται από τις βιαιότητες που συνεχίζονται στην περιοχή».

Από την πλευρά του το συριακό πρακτορείο SANA κατηγορεί τους παρατηρητές πως ανέτρεψαν ένα όχημα κατοίκων της γειτονικής στην Χάφα κοινότητας Σιρ «τραυματίζοντας τρεις εξ αυτών».

«Οι κάτοικοι της περιοχής της Λαττάκειας προσπάθησαν να τους διηγηθούν τα δεινά που υφίστανται από τη δράση των ενόπλων ομάδων, σε μία ομάδα παρατηρητών που διέρχονταν από την κοινότητα. Όμως εκείνοι δεν τους άκουσαν και τους εμβόλισαν με ένα από τα οχήματά τους», τονίζει το πρακτορείο.

Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σήμερα πως θα είναι δύσκολο να παραταθεί η αποστολή του ΟΗΕ στη Συρία πέραν του Ιουλίου, οπόταν και λήγει η περίοδος της διάρκειάς της.

«Εάν δεν υπάρξει ορατή αλλαγή τον Ιούλιο, θα είναι πολύ δύσκολο να παρατείνουμε μία αποστολή που βαθμηδόν καθίσταται επικίνδυνη για τους παρατηρητές μας στην περιοχή», τόνισε η Κλίντον σε παρέμβασή της σε κέντρο μελετών στην Ουάσιγκτον.

Η ίδια τόνισε πως οι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι τα φορτία όπλων που παραδίδονται στη Συρία δεν έχει καμία σχέση με τη σύρραξη είναι «ψέμα» και εξέφρασε την ανησυχία της για τις πληροφορίες ότι η Μόσχα ενδέχεται να εξοπλίζει με ελικόπτερα το συριακό καθεστώς.

«Έχουμε έλθει σε σύγκρουση με τη Ρωσία για να σταματήσουν οι προμήθειες όπλων στη Συρία. Από καιρού εις καιρόν μας έχουν διαβεβαιώσει πως δεν θα πρέπει να ανησυχούμε–πως τα φορτία αυτά δεν έχουν σχέση με τις δραστηριότητες της συριακής κυβέρνησης στο εσωτερικό. Αυτό είναι ψέμα», τόνισε η Κλίντον σε ομιλία της στο ίδιο κέντρο μελετών.

«Ανησυχούμε για τις τελευταίες πληροφορίες πως ελικόπτερα μεταφέρονται στη Συρία από τη Ρωσία, κάτι που θα προκαλέσει μία πολύ δραματική κλιμάκωση στη σύρραξη», τόνισε.