Τη φωνή τους με τον Κόφι Ανάν ενώνουν οι ΗΠΑ για να εκφράσουν την ανησυχία τους σχετικά με τις πληροφορίες που έρχονται από τη Συρία και κάνουν λόγο για νέα μεγάλη σφαγή.

«Υπενθυμίζουμε στους σύρους στρατιωτικούς ένα από τα μαθήματα της Βοσνίας: η διεθνής κοινότητα είναι σε θέση να εντοπίσει ποιες στρατιωτικές μονάδες είναι υπεύθυνες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και θα λογοδοτήσετε για τις πράξεις σας», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ.

Η Νούλαντ απέκλεισε και πάλι χθες το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. «Η ανησυχία μας εστιάζεται στο ότι μία επέμβαση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στη σύρραξη…κινδυνεύει να μετατραπεί σε πόλεμο δι΄αντιπροσώπων», είπε.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία Κόφι Ανάν δήλωσε από την πλευρά του χθες «εξαιρετικά ανήσυχος» από την κλιμάκωση της βίας.

«Ο Κόφι Ανάν είναι εξαιρετικά ανήσυχος για τους πρόσφατους βομβαρδισμούς στη Χομς, καθώς και τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για τη χρήση βλημάτων όλμου, τανκς και ελικοπτέρων στην περιοχή της Χαφέ, της επαρχίας της Λατάκειας. Υπάρχουν πληροφορίες ότι μεγάλος αριθμός πολιτών έχει εγκλωβισθεί στις πόλεις αυτές», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Αχμαντ Φάουζι».

Σύμφωνα μες πηγές της συριακής εξέγερσης, η Χαφέ βομβαρδίζεται εδώ και έξι ημέρες από τις δυνάμεις του καθεστώτος. Η κατάσταση είναι «τρομακτική και τα τανκς του στρατού βρίσκονται στις εισόδους της πόλης», δήλωσε ο Σίμα Νάσαρ, ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων μέσω Skype.

Αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επισκέπτεται την Τεχεράνη, κύριο σύμμαχο της Δαμασκού στην περιοχή και ύποπτο για την τροφοδοσία με όπλα των δυνάμεων της συριακής καταστολής.

Στο Παρίσι, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Γαλλία «θα έχει αυτήν την εβδομάδα νέες επαφές με τη Ρωσία σχετικά με τη διάσκεψη».