Μικρή άνοδο παρουσίασε το Μάΐο η ανεργία στην Αυστραλία και από το 5% ανήλθε στο 5,1%, παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν 38.900 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης -αν και χάθηκαν 7.200 θέσεις μερικής απασχόλησης.

Η άνοδος του ποσοστού της ανεργίας οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αυξήθηκε το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, από 65,2% στο 65,5%, κάτι που ήταν αναμενόμενο από τους οικονομολόγους. Συνολικά οι εργαζόμενοι της Αυστραλίας αυξήθηκαν κατά 38.900 και ανήλθαν στα 11.538 εκατομμύρια

Μετά τη δημοσιοποίηση των νέων στοιχείων για την ανεργία, το δολάριο Αυστραλίας παρουσίασε σημαντική άνοδο και ανήλθε στα 99,59 σεντς έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αυστραλιανής οικονομίας ανήλθε στο 4,3%, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό για την τελευταία πενταετία.

Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Γουέιν Σουάν δήλωσε ότι τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η αυστραλιανή οικονομία αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό, σε αντίθεση με τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες και είναι «θωρακισμένη» για να αντιμετωπίσει πιθανές «δυσμενείς εξελίξεις από την ευρωζώνη».

Ο εντυπωσιακός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αποδίδεται κυρίως στην εξαγωγή ορυκτού πλούτου, αλλά και στην βελτίωση της αισιοδοξίας των καταναλωτών για την πορεία της οικονομίας.