Ο τέως καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, εκτίμησε ότι εάν οι Σοσιαλδημοκράτες, το SPD, αποφύγουν «να αντιγράψουν το (προεκλογικό) πρόγραμμα» του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, τότε «έχουν μια πιθανότητα» το φθινόπωρο του ’13 να κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία.

Με συνέντευξη, που δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του γαλλικού πολιτικού περιοδικού «Le Point», ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ερωτηθείς τί επίπτωση μπορεί να έχει η εκλογή του σοσιαλιστή Ολάντ στη γερμανική πολιτική ζωή μέσα στο ερχόμενο έτος, απαντά: «η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ δεν θα έχει επίπτωση στη Γερμανία. Δεν θα κάνει απότομη στρoφή προς τα αριστερά η γερμανική κοινωνία».

«’Ομως, ο Ολάντ ξανάδωσε εμπιστοσύνη στους σοσιαλδημοκράτες, καταδεικνύοντας ότι η νίκη είναι εφικτή. Δεν υφίσταται σχέση αιτίου-άμεσου αποτελέσματος μεταξύ της δικής του επιτυχίας και μιάς ενδεχόμενης επιτυχίας του SPD του χρόνου, υπάρχει όμως επίπτωση σε ένα επίπεδο ψυχολογικό», προσθέτει ο Σρέντερ.

«Έχουμε οι Σοσιαλδημοκράτες μια πιθανότητα να κερδίσουμε τις εκλογές εάν, όμως, δεν διαπράξουμε το σφάλμα να αντιγράψουμε το (προεκλογικό) πρόγραμμα Ολάντ», υπογραμμίζει, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Δεν μπορούμε, όμως, από τη μια πλευρά να χρηματοδοτούμε την ανάπτυξη και από την άλλη να μην εισάγουμε οικονομικές μεταρρυθμίσεις δομικού χαρακτήρα», υπογραμμίζει επίσης ο τέως καγκελάριος της Γερμανίας, μεταξύ του 1998 και του 2005.

Αναφορικά με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, ο κ. Σρέντερ κρίνει ότι «ο Ολάντ έχει δίκιο να πιέζει ώστε ένα σκέλος μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα» να προστεθεί σε αυτό. «Φρονώ μάλιστα, σχετικώς, ότι θα το καταφέρει αυτό. Θα έχει άδικο, όμως, να επιμείνει να γίνει η επαναδιαπραγμάτευση του ίδιου του Δημοσιονομικού συμφώνου».