Σε τηλεφωνική συνομιλία με το γαλλικό πρακτορείο ο Χανίτρα Ραζαφιμαναντσόα, ένας από τους δικηγόρους του ανατραπέντος προέδρου, ο οποίος ζει εξόριστος στη Νότια Αφρική από τον Μάρτιο του 2009, δήλωσε: «Ο κ. Ραβαλομανάνα καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια καταναγκαστικά έργα για φόνο και συνέργια σε φόνο».
Θυμίζουμε ότι στις 7 Φεβρουαρίου 2009, η προεδρική φρουρά, κρυμμένη, πυροβόλησε χωρίς προειδοποίηση εναντίον του πλήθους που κατευθυνόταν προς το μέγαρο όπου βρίσκονταν τα γραφεία του Προέδρου, στο κέντρο της πρωτεύουσας, σκοτώνοντας τουλάχιστον τριάντα ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από εκατό.

Στη δίκη, που πραγματοποιήθηκε σε τακτικό ποινικό δικαστήριο στο Ανταναναρίβο όπου δικάζονταν ακόμη δεκαοκτώ άτομα υπεύθυνα για την τραγωδία, δεκατέσσερις καταδικάστηκαν επίσης σε ισόβια καταναγκαστικά έργα.

Τους κατηγορούμενους υπερασπίστηκαν μόνον δύο πάρεδροι του δικαστηρίου, καθώς οι δικηγόροι επέλεξαν να αποχωρήσουν από τη δίκη από την αρχή της, θεωρώντας ότι υπήρχε σε αυτήν «κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της υπεράσπισης», σύμφωνα με τον κ. Ραζαφιμαναντσόα.