Σήμερα θα αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αν θα επιτρέψει την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα.

Οι Σουηδοί εισαγγελείς επιδιώκουν να εξετάσουν τον Ασάνζ σχετικά με τις καταγγελίες για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση που διατύπωσαν εις βάρος του δύο πρώην εθελόντριες στον ιστότοπο. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει αν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του είναι έγκυρο και εκτελεστέο.

Τον Δεκέμβριο οι συνήγοροί του επικαλέστηκαν ζήτημα δημόσιου συμφέροντος για την υπόθεση και παραπομπή της υπόθεσης σε ανώτατο δικαστήριο, κάτι που αναγνώρισαν δικαστές.

Σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίψει την έφεση, τότε ο Ασάνζ σκοπεύει να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR). Εάν το ECHR δεχθεί να εξετάσει την υπόθεση, τότε ο Ασάνζ μπορεί να ζητήσει να τεθεί σε αναμονή η διαδικασία έκδοσης. Σε περίπτωση, όμως, που αρνηθεί να την εξετάσει, τότε η Βρετανία έχει δηλώσει ότι ο ιδρυτής του Wikileaks θα εκδοθεί στη Σουηδία «όσο πιο σύντομα το επιτρέπουν οι διαδικασίες».

Ο αυστραλός Ασάνζ συνελήφθη στο Λονδίνο το Δεκέμβριο του 2010 και αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι το σουηδικό αίτημα έκδοσης είναι πολιτικά υποκινούμενο.

Η ετυμηγορία αναμένεται να ανακοινωθεί στις 12:15 (ώρα Ελλάδας).