Συνήθως οι αποδράσεις από τις φυλακές επιχειρούνται με ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει ελικόπτερα, όπλα και ό,τι εργαλείο μπορεί να βάλει ο νους σας. Και πάλι η επιτυχία τους όμως δεν είναι δεδομένη.

Αυτό που έκανε ο Dwight Worker, όχι μόνο ξεπέρασε την πραγματικότητα αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει και σενάριο για κινηματογραφική ταινία, αφού απέδρασε παριστάνοντας τη γυναίκα.

Η απίστευτη αλλά πέρα για πέρα αληθινή ιστορία του Dwight Worker ξεκίνησε το 1973 όταν συνελήφθη στην πόλη του Μεξικού στην προσπάθεια του να περάσει παράνομα κοκαΐνη στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε πενταετή φυλάκιση. Μάλιστα κατέληξε στη φυλακή Lecumberri όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι τόσο αυστηρά ώστε να την αποκαλούν «το μαύρο παλάτι του Μεξικού».

Κι όμως… ο Worker έκανε το αδύνατο δυνατό και κατάφερε να δραπετεύσει δύο χρόνια αργότερα έχοντας για όπλο του όχι ένα πολυβόλο αλλά ένα φόρεμα και ένα κραγιόν.

Στην απόδραση του βοήθησε ωστόσο κι ένας ακόμη παράγοντας. Το γεγονός ότι ερωτεύτηκε την Barbara White με την οποία άρχισε να κάνει σχέδια για μια νέα ζωή έξω από τη φυλακή. Αυτή ήταν και η γυναίκα άλλωστε που πέρασε στη φυλακή τα γυναικεία ρούχα, τα καλλυντικά και την περούκα που φόρεσε ο Worker προκειμένου να πείσει τους φύλακες ότι ήταν απλώς μια επισκέπτρια και να δραπετεύσει.

Η ιστορία θεωρήθηκε τόσο πρωτότυπη που έγινε και επεισόδιο στη σειρά «Locked Up Abroad» που προβάλλεται στο κανάλι του National Geographic.

Και μπορεί να έχουν περάσει σαράντα χρόνια από την απόδραση του και να έχει δώσει 20 συνεντεύξεις έκτοτε, παρόλα αυτά, όπως δηλώνει ο Worker, δεν του είναι τόσο εύκολο να μιλάει γι’αυτό.

«Έκλαιγα μόλις είδα το επεισόδιο της σειράς. Είχα βασανιστεί, είχα υποστεί ηλεκτροσόκ και με είχαν μαχαιρώσει τέσσερις φορές όσο ήμουν κρατούμενος» δήλωσε ο Worker.

Ο Worker επέστρεψε μετά την απόδραση του στην Ιντιάνα και παρά το γεγονός ότι οι Μεξικάνοι αξιωματούχοι δεν ζήτησαν ποτέ την έκδοση του, ο ίδιος έπασχε, όπως είπε, από χρόνιο μετατραυματικό στρες.

Έκτοτε ο περιβόητος δραπέτης εργάστηκε για τη Διεθνή Αμνηστία και το έχει ρίξει στα ταξίδια. Ανάμεσα στα προσεχή σχέδια του μάλιστα είναι και ο γύρος της Κίνας με ποδήλατο.

Και μπορεί ακόμα οι αναμνήσεις να επιστρέφουν, αλλά υπάρχει κάτι που άφησε μια για πάντα στο Μεξικό. Τη γυναικεία αμφίεση του καθώς όπως εξομολογείται ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που φόρεσε φόρεμα.

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ένα απόσπασμα του επεισοδίου όπου o Worker περιγράφει τη διαδικασία της μεταμόρφωσης και απόδρασης του.