Ούτε ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ούτε ο πιθανός αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές Μιτ Ρόμνεϊ πείθουν τους πολίτες για την ικανότητά τους να επιτύχουν την ανάκαμψη της οικονομίας της Αμερικής.

Το θέμα αντιμετωπίζεται με μεγάλη απαισιοδοξία στη χώρα, την ώρα που πλησιάζουν οι εκλογές του Νοεμβρίου, όπως δείχνει δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Τη στιγμή που οι Ομπάμα και Ρόμνεϊ αυξάνουν τις μεταξύ τους επιθέσεις για το θέμα της οικονομίας και της απασχόλησης, το 58% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση των Wall Street Journal/NBC παρουσιάζεται πεπεισμένο ότι «η χώρα βαίνει προς την κακή κατεύθυνση» έναντι ποσοστού 33% που πιστεύει το αντίθετο.

Τρεισήμισι χρόνια μετά την έναρξη της χειρότερης οικονομικής κρίσης από τη δεκαετία του 1930, οι Αμερικανοί κρίνουν σε ποσοστό 63% ότι η γενιά των παιδιών τους θα ζήσει λιγότερο καλά από τους ίδιους.
Εξάλλου το 48% πιστεύει ότι η χώρα του βρίσκεται σε μια φάση μακροπρόθεσμης παρακμής, έναντι ποσοστού 45% που πιστεύει ότι πρόκειται για κακό παρελθόν.

Το επίσημο ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκε στο 8,1% τον Απρίλιο, δηλαδή κατά μία μονάδα από το καλοκαίρι του 2011, αλλά παραμένει το τριπλάσιο από αυτό που ήταν στην αρχή της κρίσης το 2008.

Η απαισιοδοξία των Αμερικανών για την οικονομία φαίνεται στην αποτίμηση που κάνουν για τον τρόπο με τον οποίο ο Ομπάμα χειρίζεται την υπόθεση αυτή: το 52% των Αμερικανών τον αποδοκιμάζει, ενώ το 43% τον εγκρίνει.

Ωστόσο ούτε και ο Ρόμνεϊ, ο οποίος από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας προβάλλει την επιχειρηματική του εμπειρία, ακόμη και για να βελτιώσει την κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να περάσει αυτήν την ιδέα στους ψηφοφόρους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Μόνον το 19% των ερωτηθέντων δηλώνει «βέβαιο» ή «αρκετά βέβαιο» ότι οι πολιτικές που υποστηρίζει ο Ρόμνεϊ θα είναι καλές για την οικονομία, ενώ το 76% δηλώνει ότι πείθεται «λίγο» ή «καθόλου» από τα επιχειρήματά του.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση των WSJ/NBC δίνει ένα ελαφρύ προβάδισμα στον Ομπάμα, ο οποίος παίρνει ποσοστό 47% έναντι 43% που συγκεντρώνει ο Ρόμνεϊ, αλλά η διαφορά τους βρίσκεται εντός του περιθωρίου σφάλματος και είναι συμβατή με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσίευσαν οι Washington Post/ABC την Τρίτη. Αυτή έδινε ποσοστό 49% στον Ομπάμα και 46% στον αντίπαλό του.

Εδώ και δέκα ημέρες το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα τα έχει βάλει με την σταδιοδρομία του Ρόμνεϊ όταν διηύθυνε την επενδυτική εταιρεία Bain Capital. Τα διαφημιστικά αυτά μηνύματα δείχνουν πρώην υπαλλήλους που έχουν απολυθεί, οι οποίοι παρουσιάζουν τον Ρόμνεϊ ως «βαμπίρ», «καταστροφέα θέσεων εργασίας» ή «το αντίθετο του Ρομπέν των Δασών», ο οποίος παίρνει από τους φτωχούς για να δώσει στους πλούσιους.

Ο Ρόμνεϊ πέρασε κι αυτός σήμερα στην αντεπίθεση με διαφημιστικό μήνυμα που δίνει το λόγο στους Αμερικανούς που είναι πλέον άνεργοι, που πτώχευσαν ή τους κατασχέθηκαν τα σπίτια.

«Παρά τις προσπάθειες του προέδρου Ομπάμα να ξεχάσει η χώρα τον τρομερό απολογισμό του, οι Αμερικανοί τον θυμούνται. Υπάρχουν εκατομμύρια ιστορίες για την οικονομία υπό τον Ομπάμα που δείχνουν την αποτυχία του να βελτιώσει τα πράγματα» δήλωσε η διευθύντρια επικοινωνίας της εκστρατείας του Ρόμνεϊ, Γκέιλ Γκίτσο.