Τον Οκτώβριο θα αρχίσει να υλοποιείται η κατασκευή του «δρόμου της ειρήνης». Πρόκειται για μια ιταλοαλβανική πρωτοβουλία κατασκευής ενός οδικού άξονα, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι στη διάρκεια των εκδηλώσεων που οργανώθηκαν με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της Μητέρας Τερέζας.

«Εκ μέρους των Αλβανών πολιτών, ζήτησα από τους προέδρους όλων των χωρών του κόσμου να συμβάλλουν στην υλοποίηση του έργου, τοποθετώντας συμβολικά λίθους κατά την έναρξη των εργασιών κατασκευής του οδικού άξονα προς τιμή της Μητέρας Τερέζας, που θα ονομαστεί «Δρόμος της Ειρήνης», τόνισε ο κ. Τόπι.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας ανέφερε ότι κατά μήκος του οδικού άξονα θα τοποθετηθούν λίθινες πλάκες, που θα φέρουν τις υπογραφές προέδρων κρατών, ως σύμβολο της βούλησής τους για ειρήνη και ανοχή.

Ο κ. Τόπι ευχαρίστησε όλους τους αρχηγούς των κρατών που απάντησαν θετικά στην πρόσκλησή του και τόνισε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να λησμονήσουν τις παρακαταθήκες που άφησε η Μητέρα Τερέζα στην ανθρωπότητα, για την προώθηση του δρόμου της ειρήνης, της αρμονίας και της συνύπαρξης.

Στην εκδήλωση παρέστη, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Τιράνων και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο οποίος τόνισε ότι ο «Δρόμος της Ειρήνης» είναι ένα έργο που θα προβάλλει το έργο της Μητέρας Τερέζα.

Ο δήμος Τιράνων και η ιταλική πρεσβεία στην Αλβανία προκήρυξαν διεθνή διαγωνισμό για τα έργα ανακατασκευής της πλατείας «Μητέρας Τερέζας» και της πλατείας «Ιταλίας», στον οποίο θα λάβουν μέρος Αλβανοί και ξένοι αρχιτέκτονες.

«Κανένας δεν έχει δώσει περισσότερα στους ανθρώπους του κόσμου απ΄ ό, τι η Αγία της ευσπλαχνίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο, Μητέρα Τερέζα», τόνισε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, στη διάρκεια λειτουργίας στον καθεδρικό ναό της Μητέρας Τερέζας στην περιοχή Βάου ι Ντέγιες, στη Σκόδρα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Λίρι Μπερίσα, άφησε λουλούδια στο άγαλμα της Μητέρας Τερέζας στο κέντρο της πόλης.