Μία από τις κόρες του Κουβανού ηγέτη Ραούλ Κάστρο έλαβε θεώρηση διαβατηρίου (βίζα) από τις ΗΠΑ για να παρακολουθήσει ένα συνέδριο στην Καλιφόρνια την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ την ίδια στιγμή το αίτημα για χορήγηση βίζας που είχαν καταθέσει 11 Κουβανοί πανεπιστημιακοί έχει απορριφθεί, γράφει σήμερα η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ.

Η Μαριέλα Κάστρο, 50 ετών, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης (Cenecex) και γνωστή υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στην Κούβα, πρόκειται να παραστεί σε ένα ακαδημαϊκό συνέδριο που διοργανώνει η Ένωση Λατινοαμερικανικών Σπουδών του Σαν Φρανσίσκο με πολλούς άλλους Κουβανούς.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η Μαριέλα Κάστρο θα επισκεφθεί κατόπιν τη Νέα Υόρκη.

Κουβανοαμερικανοί πολιτικοί επέκριναν την χορήγηση βίζας στην Κάστρο. Δεν θα έπρεπε να της δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσει βήμα για την «διαστρεβλωτική ρητορική της», υποστήριξε ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντες σε επιστολή του στην Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον.

Παράλληλα και η αμερικανική ακαδημαϊκή κοινότητα καυτηρίασε την άρνηση να χορηγηθεί βίζα στους Κουβανούς πανεπιστημιακούς.

«Αυτό αποτελεί αυθαιρεσία, είναι επονείδιστο και θρασύδειλο», τόνισε ο ειδικός Φίλιπ Μπρένερ.

«Πολλοί εξ αυτών είναι εκλεκτοί ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, οι οποίοι έχουν να επιδείξουν μία μακρά ιστορία προσπαθειών για τη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Όλοι τους στο παρελθόν είχαν λάβει βίζα, γιατί τώρα απορρίφθηκε η αίτησή τους με την αιτιολογία ότι αποτελούν κίνδυνο για τις ΗΠΑ;», διερωτήθηκε ο ίδιος.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο για το θέμα.

Πηγή: AMΠΕ