Σκληρές αποφάσεις για συνολική λύση του Κυπριακού ζήτησε η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε κατά τη σημερινή έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, ΠΣΕΚΑ, στη Λευκωσία.

Η κ. Κλίντον κάλεσε την ηγεσία των αποδήμων να στηρίξει αυτές τις αποφάσεις.

«Η υπάρχουσα κατάσταση έχει τραβήξει επί μακρόν και πιστεύουμε ότι οι κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, είναι το μονοπάτι για επίτευξη συνολικής λύσης», ανέφερε η Αμερικανίδα υπουργός.

«Γνωρίζω ότι αυτή είναι μια δύσκολη διαδικασία εξαιτίας της σκληρής δουλειάς ακόμη και του συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές και γι’ αυτό οι ηγέτες από τις δύο κοινότητες πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένοι στη διάρκεια αυτών των περίπλοκων διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε στο μήνυμά της.

Περαιτέρω, η κ. Κλίντον διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος αποτελεί σημαντικό εταίρο και φίλο των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες, όπως ανέφερε, παραμένουν δεσμευμένες στο θέμα του τερματισμού της διαίρεσης του νησιού.